Kernachtig Wijchen wil verkoop aandelen ARN overwegen

Kernachtig Wijchen wil verkoop aandelen ARN overwegen

WIJCHEN – De partij Kernachtig Wijchen is van mening dat de gemeente misschien moet overwegen om haar aandelen in afvalenergiecentrale ARN te verkopen. Dat zou waarschijnlijk een bedrag opleveren van rondom 380.000 euro.

Kernachtig Wijchen is op het idee gekomen door Regio De Vallei. De vijf gemeenten uit die regio hebben hun aandelen, bijna 12 procent, verkocht voor ruim één miljoen euro. Een van hun argumenten was, dat het verbranden van afval niet meer een taak zou zijn voor lokale overheden.

Raadsvragen aan college

De MARN is namens de gemeenten in de regio Nijmegen aandeelhouder van de ARN BV. Als de MARN hun aandeel zou verkopen, levert dat naar schatting 3,2 miljoen euro op. Het aandeel van de gemeente Wijchen komt neer op ongeveer 380.000 euro.

Kernachtig Wijchen heeft nu raadsvragen gesteld aan het Wijchense college van B&W. Als de MARN niet bereid zou zijn om hun aandelenpakket te verkopen, dan wil Kernachtig Wijchen weten of de gemeente Wijchen haar percentage aandelen afzonderlijk kan verkopen.

Overcapaciteit Nederlandse verbrandingsmarkt

In haar raadsvragen wijst Kernachtig Wijchen op een aantal argumenten van de gemeenten in Regio De Vallei om haar aandelen te verkopen.

Zo zijn er de financiële risico’s voor gemeenten mochten afvalverbrandingsinstallaties (zoals ARN) in zwaar weer komen. Experts geven namelijk aan dat er overcapaciteit is op de Nederlandse verbrandingsmarkt. Deze wordt momenteel voorkomen door het invoeren van buitenlands afval. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}