Kleine kunstschat gevonden in Overbetuwe

Kleine kunstschat gevonden in Overbetuwe

ELST – De gemeente Overbetuwe is een kleine kunstschat rijker. Er is namelijk een werk van beeldend kunstenaar Armando gevonden in een bijgebouw van het gemeentehuis.

Het pand werd voorbereid om de publieksbalie tijdelijk te huisvesten toen er onverwacht twaalf kunstwerken gevonden werden, waaronder het werk van de in juli overleden Armando.

Litho's

Beleidsmedewerkster op het gebied van kunst, Ilse Aarsman, was aangenaam verrast toen ze de twaalf werken bekeek: "Het zijn vooral litho's (afdruk van een op een vlakke steen gemaakte tekening, red.), en het leuke was dat ik ineens één litho zag en ik dacht: 'Hé, dat doet mij ergens aan denken.' Dat was dus een Armando." Het werk in kwestie, genaamd 'Das Tier', is geen uniek werk. Er zijn meer drukken van gemaakt en een beeldend werk.  

Tekst gaat verder onder de video. 

Foto: schilderijen-veiling.nl

Het kunstwerk in kwestie. 

Kunstveiling

Het kunstwerk zal niet in het gemeentehuis komen te hangen, maar wordt opgenomen in de lopende kunstveiling van Overbetuwe. De gemeente veilt namelijk al een aantal maanden werken die het heeft ontvangen na de gemeentelijke herindeling. "Die hele kunstcollectie paste niet bij elkaar, daarom is er besloten om ze te veilen," aldus Aarsman. In totaal worden er ongeveer tweehonderd werken verkocht, waarvan nu de helft over de, digitale, toonbank is gegaan. De opbrengst hiervan, vooralsnog zo'n vijfduizend euro, gaat naar de Elizabeth Tuijnman Cultuurprijs.

Cultuurprijs

Deze Cultuurprijs is in het leven geroepen na het vertrek van Overbetuwe haar vorige burgermoeder Elizabeth Tuijnman. "Elizabeth Tuijnman was de oude burgemeester van Overbetuwe, de eerste na de herindeling, en als afscheidscadeau heeft zij deze cultuurprijs gekregen van de raad," vertelt Aarsman over de ontvanger van de veilingopbrengst. Aan wie de prijs zal worden uitgereikt is nog niet bekend, maar Tuijnman en drie andere commissieleden zijn er al hard over aan het nadenken. Eerdere winnaars van de cultuurprijs waren Theater de KiK, zanger Dick van Altena en Lincy Hoogveld van galerie 1400 in Slijk-Ewijk.  

De Overbetuwse veiling vindt plaats via het internet. Eventueel geïnteresseerden voor de Armando moeten wel even in de portemonnee kijken, op dit moment is het hoogste bod 350 euro.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}