Knaak voor een taak, het nieuwe heitje voor een karweitje

Knaak voor een taak, het nieuwe heitje voor een karweitje

DRUTEN – Stichting ‘MeerVoormekaar’ koppelt ouderen uit de gemeente Druten aan jongeren die hen kunnen helpen met klusjes in en om het huis. Voor die hulp krijgen de studenten het symbolische bedrag van twee euro vijftig. Hiermee krijgt de term een heitje voor een karweitje een nieuwe invulling, de naam van het project is dan ook, “een knaak voor een taak”.

Tekst gaat verder onder de video.

Het “salaris” van twee vijftig wordt verdubbeld door ‘Van Kraaij Educatie’ dat een groot netwerk heeft van jongeren en studenten die niet stil zitten. Normaal bieden zij namelijk tutoring en bijles aan, maar nu het werk van de studenten door de coronacrisis is weggevallen hebben zij tijd om iets anders te doen. Sam Tesser is zo iemand, zij is de eerste student die haar “contract” heeft ondertekend voor het project. “Ik heb me aangemeld voor het doen van boodschappen en voor het helpen met bijvoorbeeld een telefoon of een tablet”. Voor het geld doet Sam het echter niet: “Ik geef af en toe bijles en werk bij ‘Eetwinkel enZo’ in de sushi-keuken. Daar verdien ik wel iets meer mee,” vertelt ze lachend. Het is vooral heel dankbaar werk, “je kan toch echt wel wat betekenen voor oudere mensen, zeker als ze zich een beetje eenzaam voelen.

Klussen en een praatje

Odette van der Donk van ‘MeerVoormekaar’ zorgt ervoor dat de studenten terecht komen bij de taken waarmee ze ouderen kunnen helpen. “Ik heb studenten die graag iets in huis willen doen bij mensen, iets op willen hangen en dergelijke, sommige willen boodschappen doen, anderen zijn weer heel handig met de mobiel.” Er zijn ook studenten die zich hebben aangemeld voor “gezellig een praatje” en zo dus meer de rol van een maatje op zich nemen voor ouderen die zich eenzaam voelen. Het gaat snel maar het loopt nog niet echt storm met de aanmeldingen vertelt van der Donk: “Op dit moment hebben zich acht jongeren aangemeld voor het project en nog twee hebben interesse maar zij willen graag nog wat meer over de projecten weten.”

Bij de aftrap van het project waren onder andere wethouder Sjef van Elk, Bart van Kraaij van ‘Van Kraaij Educatie’, Frans Steffens van ouderenorganisatie ‘Dronio’ aanwezig in ‘d’n Bogerd’, uiteraard op nette afstand van elkaar.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}