Komst Hart van Heteren weer dichterbij met ‘verklaring van succes’

Komst Hart van Heteren weer dichterbij met ‘verklaring van succes’

HETEREN – Heteren krijgt naar alle waarschijnlijkheid een nieuw dorpsplein met winkels, maatschappelijke voorzieningen, 20 appartementen en 14 woningen. De stichting Hart van Heteren heeft op 17 februari formeel haar ‘verklaring van succes’ ingediend bij de gemeente Overbetuwe. Het laatste woord is nu aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad.

Stichting Hart van Heteren, Gemeente Overbetuwe, Artica Vastgoedontwikkeling, vele betrokken (maatschappelijke) ondernemers en dorpsgenoten willen het Hart van Heteren tot een succes te maken. Het wordt volgens de gemeente Overbetuwe een centrale ontmoetingsplek voor alle inwoners van Heteren, een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Informatiebijeenkomst De Bongerd

De afgelopen maanden zijn de laatste huurders gecontracteerd, heeft de architect de gebouwen getekend, is het ontwerp van de openbare ruimte afgerond en is een belegger gevonden die de plannen waardeert. Op vrijdag 13 maart worden de plannen tijdens een informatiebijeenkomst in De Bongerd aan de inwoners gepresenteerd.

Gemeenteraad beslist begin april

Het laatste woord is nu aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Zij beoordelen nu de verklaring van succes en het definitieve plan van Artica. Naar verwachting neemt de gemeenteraad begin april het finale besluit.

Huurders nieuwe dorpsplein

De huurders van commerciële ruimten aan het nieuwe dorpsplein zijn: Cadeauwinkel Hip en Hebbes, Brasserie De Boef, Oikonomia Financiële Zorg, Schoonheidssalon Puur Moment, Diergeneeskunde De Lingehoeve, Stichting Open voor Jou, Bibliotheek (OBGZ), Pizzeria – Grillroom Al Volo en een kapsalon.

De Huiskamer van Heteren - een samenwerking van de bibliotheek en de stichting Open Voor Jou – wordt de centrale ontmoetingsplek voor iedereen. De huurders, de stichting, gemeente en Artica zijn volgens de gemeente erg tevreden over wat er is bereikt. Zij verwachten dat de inwoners van Heteren ook enthousiast zullen reageren op de definitieve plannen.

Nieuwe woningen

Tientallen inwoners van Heteren hebben vorig jaar hun interesse kenbaar gemaakt voor de nieuwe woningen. Artica wil daarom zo snel mogelijk de appartementen boven de winkels en de eengezinswoningen aan de Onze Lieve Vrouwenstraat, De Rauwendaal en Narcissenstraat in verkoop brengen. De Welstandscommissie heeft het principeakkoord gegeven en de architect werkt de bouwaanvraag uit. De start van de bouw is gepland na de zomer en de oplevering is eind 2021.

Aanpak uniek voor Nederland

De aanpak van het Hart van Heteren is volgens Overbetuwe uniek in Nederland. Eind 2017 kwam – mede door de nasleep van de vastgoedcrisis – het centrumplan van Heteren in een impasse terecht. In januari 2018 kwamen de Dorpsraad Heteren, Ondernemersvereniging Heteren, Heteren Sociaal en andere maatschappelijke partners in actie om de ultieme poging te doen het plan toch van de grond te krijgen. De gemeenteraad van Overbetuwe gaf de inwoners van Heteren in februari 2018 de kans om met een alternatieve aanpak het Hart van Heteren te realiseren.

De stichting Hart van Heteren werd in oktober 2018 opgericht met behulp van subsidie van de gemeente. Naast hulp van veel vrijwilligers uit het dorp, kreeg de stichting ook professionele ondersteuning van de provincie Gelderland, de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij en de Ontwikkel en Herstructureringsmaatschappij Gelderland. Samen met de professionals van Artica en de betrokken ambtenaren en bestuurders van de gemeente Overbetuwe is alles in het werk gesteld om tot een succes te komen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}