‘Prosper-prostaatkankercentrum’ gevestigd in het CWZ in Nijmegen

‘Prosper-prostaatkankercentrum’ gevestigd in het CWZ in Nijmegen

NIJMEGEN – De Prosper-locatie van het CWZ in Nijmegen is een van de beste in robot-prostaatkankerzorg. Een intensieve samenwerking tussen het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en het Radboudumc in Nijmegen is donderdag 13 juni officieel bekrachtigd met de naam: Prosper Samenwerkende prostaatkankerklinieken.

Door jarenlang alle kennis en kunde te bundelen, krijgen patiënten binnen Prosper de toegang tot betere behandelmogelijkheden.

Kennis en kunde bundelen

Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en het Radboudumc in Nijmegen werken al sinds 2013 samen om behandelingen voor patiënten met prostaatkanker te verbeteren. Na jarenlange ontwikkelingen, is deze samenwerking donderdag 13 juni officieel bekrachtigd met de naam: Prosper Samenwerkende prostaatkankerklinieken. Urologen uit de drie ziekenhuizen voeren de robotoperaties samen uit op de zogenoemde Prosperlocatie in het CWZ in Nijmegen. “Voordeel voor de patiënt is dat hij door de eigen vertrouwde uroloog geopereerd wordt en bij deze uroloog na de operatie ook onder behandeling blijft, in het eigen ziekenhuis. Alleen de operatie vindt in Nijmegen plaats,” legt uroloog dr. Eric Vrijhof van het Catherina Ziekenhuis uit.

De urologen werken al jarenlang samen waardoor het kennisniveau hoog is. Hiermee behoort het centrum tot de top drie beste centra van Nederland. “Doordat we de afgelopen jaren alle kennis en kunde hebben gebundeld, weten we meer, kunnen we meer en bereiken we véél meer,” vertelt CWZ-uroloog dr. Jean-Paul van Basten.

De Da Vinci Robot

In het prostaatkankercentrum opereren de urologen met een nieuw type operatierobot, de zogenoemde Da Vinci, in een speciaal daarvoor gebouwde operatiekamer. De urologen hebben tot nu toe al meer dan 2000 operaties met de robot uitgevoerd. Het opereren met een robot brengt veel minder risico’s met zich mee omdat de chirurg veel nauwkeuriger te werk kan gaan. De operatie is hierdoor ook minder ingrijpend, omdat de patiënt bijvoorbeeld minder bloed verliest. “De chirurg heeft met de robot vergroot driedimensionaal zicht en de instrumenten zijn beweeglijker. Hierdoor sparen we nog beter de zenuwen”, vertelt uroloog dr. Michiel Sedelaar van het Radboudumc. Dit alles heeft geleid tot betere resultaten voor de patiënt. Zo is het aantal patiënten die drie maanden na de operatie weer volledig continent zijn, gestegen van 20,5 naar wel 45,8 procent.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}