Korting voor medereiziger bij vervoer AVAN vervalt

Korting voor medereiziger bij vervoer AVAN vervalt

NIJMEGEN – De gemeente Nijmegen schaft per 1 april de kortingsregeling voor medereizigers van Wmo-reizigers die gebruik maken van AVAN (voorheen Stadsregiotaxi) af. De regeling, die bestaat sinds de invoering van de Stadsregiotaxi, is volgens de provincie Gelderland niet in lijn met de afspraken en zou enkel op kosten van de gemeentes kunnen blijven bestaan. Bij Wmo-reizigers die tijdens de rit vanuit medisch oogpunt begeleiding nodig hebben mag de begeleider gratis blijven meereizen.

Provincie Gelderland

Tot nu toe was het zo, dat als een inwoner van Nijmegen een rit boekt bij AVAN, er tegelijkertijd een rit geboekt kon worden voor iemand die met de inwoner mee reist van en naar hetzelfde adres. De persoon die meereist wordt medereiziger genoemd. Op dit moment kent AVAN deze voorziening nog als enige organisatie binnen de Provincie Gelderland toe. De medereiziger wordt in deze voorziening beschouwd als een OV-reiziger, waarbij de vervoerskosten worden doorbelast aan de provincie Gelderland. De medereizigers ontvangen een korting van 50 procent op de eigen ritbijdrage. De provincie heeft echter in het tweede kwartaal van 2018 aangegeven dat dit niet in lijn is met de afspraken zoals vastgelegd in een  samenwerkingsovereenkomst voor de periode 2017-2020. De gemeente Nijmegen moet een deel van de kosten die zijn doorbelast terugbetalen.

Gemeente Nijmegen

Het is nu aan de gemeenten zelf om te overwegen of ze de regeling op eigen kosten willen voortzetten. De gemeente Nijmegen kiest hier niet voor, omdat de medereiziger zelf geen Wmo-indicatie heeft en er vooral vanuit sociaal oogpunt samen gereisd wordt. De medereiziger moet daarom vanaf 1 april het AVAN OV-tarief gaan betalen, wat hoger ligt dan het Wmo-tarief. Bij Wmo-reizigers die tijdens de rit vanuit medisch oogpunt begeleiding nodig hebben en waarbij dit ook is vastgesteld mag de begeleider gratis mee blijven reizen.

Communicatie

Alle 1810 Wmo-reizigers die afgelopen jaar een medereiziger hebben meegenomen worden per brief geïnformeerd over het afschaffen van de regeling. De groep die frequenter gebruik maakt van de regeling krijgt een brief waarin behalve de uitleg over het vervallen van de regeling, ook wordt aangegeven, dat als er een medische reden is om structureel onder begeleiding te reizen, zij daarvoor in contact kunnen treden met het sociale wijkteam.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}