Kostbare bronzen armband nu in Museum Kasteel Wijchen

Kostbare bronzen armband nu in Museum Kasteel Wijchen

WIJCHEN – Museum Kasteel Wijchen heeft zondagmiddag een bijzondere bronzen armband in ontvangst genomen. Directeur Rylana Seelen kreeg de kostbare bronzen armband overhandigd. Deze eeuwenoude armband is in 1993 gevonden in de Dreumelsche Waard. De armband gaat nu onderdeel uitmaken van de vaste tentoonstelling in het museum.

In de bijbehorende lezing gaf Liesbeth Theunissen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed uitleg. 

Onderzoek

Na aanmelding van de armband bij de Rijksdienst vindt direct onderzoek plaats. De Rijksdienst concentreert zich vervolgens op de metaalsamenstelling, de ligging in het landschap en het kijken naar sporen van gebruik.

Uit het onderzoek blijkt dat de armband bestaat uit koper (82,9%), tin (11,5%) en lood (5,1%) en is gegoten in circa 925-800 voor Christus, volgens de 'verloren-was-methode'. Hierbij is een temperatuur van 1100 graden Celsius nodig. De armband is strak gemaakt en heeft een mooi design. Het heeft de vorm van de laatste letter van het Griekse alfabet en wordt daarom ook wel een Omega armband genoemd. De draagster of drager had waarschijnlijk een voorname status en kreeg de armband door uitwisseling of door trouwen.

De armband is niet gevonden in een graf maar in de Kronkelwaard bij Dreumel. Het kan zijn dat de status van de drager veranderd is, en hij of zij daarom de armband heeft afgedaan, of heeft achtergelaten op een mogelijk rituele plaats.

Foto: Joop Ninaber/RN7

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}