'Krieg am Niederrhein' in Nationaal Bevrijdingsmuseum

'Krieg am Niederrhein' in Nationaal Bevrijdingsmuseum

GROESBEEK – Het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek laat in februari en maart weer een aantal vertoningen zien van de filmklassieker 'Krieg am Niederrhein'. Op 8 februari 1945, dit jaar 74 jaar geleden, ging Operatie Veritable van start in het Nederlands-Duitse grensgebied.

Naar schatting gingen ongeveer 500.000 geallieerde soldaten de strijd aan met de Duitse verdediging. In zes weken tijd nam dit aantal zelfs toe tot een troepenmacht van meer dan 1 miljoen geallieerde soldaten. De operatie eindigde met de oversteek van de Rijn bij Wesel op 23/24 maart 1945. Deze oversteek markeerde het begin van het einde van Hitler-Duitsland.

Duitstalig

De Duitstalige film ‘Krieg am Niederrhein‘ (zonder Nederlandse ondertiteling) bevat indrukwekkende historische beelden uit 1944 en 1945 en besteedt aandacht aan het gebied in en rondom het Rijk van Nijmegen ten tijde van de zinderende aanval op het Rijnland. Aan bod komen onder andere de slag om het Duitse Reichswald en de bombardementen op Duitse steden, zoals o.a. Kleve en Wesel. Daarnaast worden de grootscheepse evacuaties van vluchtelingen uit het Duits-Nederlandse grensgebied in beeld gebracht. De film is aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten.

Tekst gaat verder na de film:

‘The battle to end the war’

‘Een grandioos schouwspel, door de duivel zelf uitgevonden’, zo berichtte de Amerikaanse oorlogsverslaggever James McCarthy over deze slag. De befaamde historicus W. Denis Whitaker wist het zeker, dit was: ‘The battle to end the war’.

Reserveren

Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf verzorgd door deskundigen van het Bevrijdingsmuseum. Reserveren is noodzakelijk: tel 024-3974404 of info@bevrijdingsmuseum.nl

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}