Labjesmarkt brengt manifest 'Open en Weerbaar' in praktijk

Labjesmarkt brengt manifest 'Open en Weerbaar' in praktijk

NIJMEGEN – Bij de Novio Tech Campus vond dinsdag een zogenaamde Labjesmarkt plaats. Deze dag vol workshops is een van de eerste initiatieven in het kader van het manifest 'Open & Weerbaar Nijmegen', dat eind januari is ondertekend door grote en kleine organisaties.

Slimme thermostaat en skillsmismatches

Sprekers op de Labjesmarkt waren onder andere Rob Hulsebos en Jos Sanders. Hulsebos sprak over het ‘internet of things’ en de beveiliging daarvan. Hij legde uit dat iedereen tegenwoordig wel een ‘slimme’ thermostaat, TV of lamp heeft die aangesloten is op het internet, en dat ook deze apparaten gehackt kunnen worden, en dus beveiliging behoeven.

Sanders stelde de vraag: “Papa, wat wil jij eigenlijk later worden?” In zijn workshop over de veranderende arbeidsmarkt illustreert hij de huidige ‘skill mismatch’ en de essentie van een leven lang leren. Sanders speculeert hardop over hoe we misschien af moeten van de ‘diplomacultuur’, en meer moeten kijken naar kwaliteiten en vaardigheden.

Tekst gaat verder onder de video.

Concretisering

Partijen die het manifest hebben ondertekend kunnen veel van elkaar leren, vindt ook mede-organisator Paul Geurts. Geurts plande de workshops met in zijn achterhoofd de vraag hoe het manifest concreter gemaakt kan worden. Concreter voor de professionals, maar ook voor de 'gewone burger'. Netwerken en brainstormen staan dan ook centraal op deze dag. Geurts heeft expres sprekers uitgenodigd met veel inhoud, “zodat straks iedereen met een volle rugzak naar huis kan, het niet alleen leuk was, maar ook erg leerzaam."

Openheid bedrijven, weerbaarheid burgers

Het manifest 'Open en Weerbaar' moet er ten eerste voor zorgen dat bedrijven meer open zijn over hoe gegevens van burgers en klanten verwerkt worden. Ten tweede moet men weerbaarder worden tegen de gevolgen van 'de digitale snelweg'. Het manifest moet verantwoordelijker omgang met data makkelijker maken voor bedrijven én burgers. De Labjesmarkt is een initiatief om “de daad bij het woord te voegen," aldus wethouder Renske Helmer.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}