Lachgasprobleem Arnhem en Nijmegen verplaatst mogelijk naar Overbetuwe

Lachgasprobleem Arnhem en Nijmegen verplaatst mogelijk naar Overbetuwe

OVERBETUWE – Door het strenge handhavingsbeleid in Arnhem en Nijmegen wat betreft lachgas, bestaat de kans dat problemen met lachgas zich gaan verplaatsen naar de gemeente Overbetuwe. Dat meldt het college van B&W in een memo aan de gemeenteraad van Overbetuwe.

De memo constateert een mogelijk waterbedeffect richting Overbetuwe, vanwege het verbod op lachgas bij evenementen, op straat en in de horeca in Nijmegen en Arnhem. Daarom blijven politie, handhaving en jongerenwerkers alert op het recreatief gebruik van lachgas in Overbetuwe.

Lachgas in Overbetuwe geen serieus probleem

Momenteel is lachgas in Overbetuwe geen serieus probleem, aldus de betrokken instanties. Bij de bekende hangplekken van jongeren komt men slechts incidenteel lachgaspatronen op straat tegen.

Het afgelopen jaar heeft de politie in Overbetuwe maar weinig meldingen gehad met betrekking tot lachgas en slechts in drie gevallen heeft de politie daadwerkelijk geconstateerd dat er lachgas werd gebruikt. Bij de incidenten met lachgas zijn vooral scholieren betrokken en gaat het met name om verkeersincidenten, aldus het college in de memo.

Drie typen gebruikers

Volgens landelijk onderzoek is de risicogroep van lachgas gebruikers tussen de 12 en 30 jaar. Men onderscheidt drie typen gebruikers. Zo zijn er jonge scholieren (12 – 14 jaar) die thuis of op straat lachgas gebruiken. Vaak in combinatie met alcohol en/of cannabis.

De tweede groep betreft oudere scholieren en/of hangjongeren die meestal  veelvuldig lachgas op straat gebruiken. De derde categorie zijn (jong) volwassenen die op evenementen of thuis gebruiken. Vaak in combinatie met andere partydrugs.          

Naar de effecten van het veelvuldig gebruik van lachgas is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan. Onlangs is wel duidelijk geworden dat bij veel gebruik vermoeidheid, duizeligheid, gewenning en verslaving potentiële effecten zijn. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}