'Leerlingen mogen alleen naar school komen met mondkapje'

'Leerlingen mogen alleen naar school komen met mondkapje'

NIJMEGEN – Rector Ardan Aldershof van het Karel de Grote College in Nijmegen is blij dat er een mondkapjesplicht komt. Al sinds eind augustus hebben ze op zijn school een mondkapjesadvies op de gang. Het merendeel van de leerlingen houdt zich daaraan, maar de ouders van negen van zijn leerlingen verzetten zich tegen het dragen van mondkapjes.

Aldershof: "Ik ben al vijf weken lang een soort hitteschild geweest tussen leraren en ouders die zich verzetten. Dus ik ben blij als er straks een mondkapjesplicht komt. Dat schept duidelijkheid."

De school ging al eind augustus over op een mondkapjesadvies, omdat de school de anderhalve meter binnen het gebouw niet overal kon handhaven. Enkele leerlingen waarvan de ouders bezwaar maakten, hoeven de mondkapjes nu niet te dragen.

Aldershof: "Maar als de mondkapjesplicht wordt doorgevoerd, ga ik opnieuw in gesprek met de ouders. Leerlingen kunnen dan alleen naar school komen met een mondkapje."

Discussies

De andere leerlingen dragen wel een mondkapje, benadrukt Aldershof. "Het blijven jongeren en we moeten het wel herhalen en uitleggen. Maar daar zijn we ook pedagogen voor." 

Met de leerlingen die een mondkapje weigeren hebben we goede afspraken, ze zorgen volgens hem niet voor eindeloze discussies met andere leerlingen. "We leggen het wel uit, maar leerlingen hebben respect voor mensen met een andere mening. Het gaat ons allen helpen als er met de mondkapjesplicht duidelijkheid komt."

Artikel via mediapartner Omroep Gelderland geschreven door Saskia van Heijster

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}