GroenLinks oppermachtig in Nijmegen, FvD grootste in Berg en Dal en Beuningen

GroenLinks oppermachtig in Nijmegen, FvD grootste in Berg en Dal en Beuningen

NIJMEGEN – GroenLinks is in Nijmegen de grootste partij geworden tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Forum voor Democratie is aan een forse opmars bezig in zowel Nijmegen als in de regio. In Berg en Dal is FvD de grootste partij geworden. Dat zijn enkele conclusies die bekend werden tijdens het rechtstreekse verslag van de uitslagenavond van RN7. 

GroenLinks nog steeds oppermachtig in Nijmegen

In Nijmegen kreeg GroenLinks 23.5 procent van de stemmen, een forse stijging ten opzichte van 2015 toen de partij nog op 15,8 procent van de stemmen kon rekenen. Nieuwkomer Forum voor Democratie behaalde in Nijmegen precies tien procent van de stemmen. D66 was de tweede partij in Nijmegen met 12,7 procent, de VVD was goed voor 10,7 procent.

Baudet grootste in Berg en Dal en Beuningen

In Berg en Dal is Forum voor Democratie in één klap de groot geworden. Maar liefst 14,7 procent van de stemmen ging naar de partij van Thiery Baudet. De VVD en het CDA werden nummer 2 en 3 in Berg en Dal.

FvD fors in Druten en Heumen

In Druten werd de VVD de grootste partij, net als in de gemeente Heumen. In Druten werden de liberalen op de voet gevolgd door het Forum voor Democratie met 16,6 procent van de stemmen. In Heumen kwam het 'Forum' niet verder dan 11,4 procent.

CDA winnaar in Wijchen

Het CDA is in Wijchen de winnaar van de verkiezingen, op de voet gevolgd door de VVD en door wederom het FvD. Het CDA behaalde daar 16,1 procent van de stemmen, de VVD en het FvD waren goed voor respectievelijk 15,7 en 15,2 procent van de stemmen.

–––––––

18.05: De opkomst van 17.00 uur uit Heumen is ook binnen. 39 procent van de stemmers had rond die tijd zijn of haar stem al uitgebracht voor Provinciale Staten. Voor het Waterschap heeft 37 procent om 17.00 uur gestemd. 

 

17.42 uur: In Heumen kwam onze verslaggever Jill de burgemeester van de gemeente tegen. "Ik kwam gewoon even een kijkje nemen, om te zien hoe onze mensen het doen op zo'n dag. Gewoon een beetje supporten", aldus burgemeester Mittendorff in onze uitzending. 

17.30 uur: In de gemeente Berg en Dal vinden steeds mee mensen de gang naar het stembureau. Om 17.30 uur had 32,7 procent van de inwoners van Berg en Dal hun stem uitgebracht.

17.25 uur: Nieuwe cijfers uit het stadhuis van Nijmegen. Om 17 uur heeft 35 procent van de kiezers hun stem uitgebracht. Dat is opvallend hoger, dan vier jaar geleden toen maar 28 procent gebruik had gemaakt van het recht om te mogen stemmen voor Provinciale Staten. Voor de Waterschappen kleurde om 17 uur 31 procent een hokje rood. In 2015 was dat rond die tijd 24 procent.

17.14 uur: In voorzieningshart de Klif in Lent wordt richting het einde van de middag steeds drukker. Zeker veertig man staan er te wachten om hun stem uit te brengen. 

16.47 uur: Burgemeester Bruls van Nijmegen heeft vanmiddag met zijn vrouw en zijn oudste dochter zijn stem uitgebracht. De dochter van Bruls mocht dit jaar voor het eerst stemmen. De burgemeester zou aanvankelijk vanmorgen vroeg al gaan stemmen, maar moest dat plan uitstellen vanwege het scheepsongeval dat vannacht plaatsvond op de Waal. Twee schepen kwamen om 3.40 uur met elkaar in botsing. De passagiers van die schepen werden opgevangen op het stadhuis van Nijmegen.

16.00 uur: Ruud Vos uit Nijmegen ging vandaag ook op zoek naar een stembureau, maar in zijn zoektocht raakte de weg kwijt.

15.23 uur: Nieuwe cijfers uit Nijmegen. De opkomst om 15 uur was 25 procent. Dat is nog steeds hoger dan in 2015, toen rond dat tijdstip 22 procent zijn stem al had uitgebracht. De opkomst voor de Waterschapsverkiezingen blijven nog steeds licht achter: om 15 uur was er 22 procent opkomst, in tegenstelling tot 2015. Toen was het 19 procent. 

 

15.17 uur: In de gemeente Overbetuwe was rond 14.30 uur de opkomst 23 procent. Dat meldt het gemeentehuis van Overbetuwe. De opkomst is vergelijkbaar met andere gemeenten in de regio. 

15.09 uur: Bij het Turks Cultureel Centrum aan de Citroenvlinderstraat in Nijmegen was rond 14.30 uur ongeveer 400 mensen langs geweest om te stemmen. De voorzitter van het stembureau geeft aan dat de komst hem tegenvalt: "Als het landelijke verkiezingen waren geweest, dan was de opkomst nu misschien wel het dubbele." Vorig jaar was het stembureau nog in opspraak, omdat in het centrum een Turkse vlag en een foto van de Turkse leider Erdogan te zien was. De beweging Nijmegen Rechtsaf had aangekondigd vandaag te controleren of er dit keer geen Turkse symbolen te zien waren. Het stembureau was dit jaar dan ook gevestigd in een andere ruimte van het cultureel centrum. "Het lokaal dat dit jaar is gekozen als stemlokaal is beter geschikt dat de ruimte van vorig jaar", aldus de voorzitter van het stembureau. 

14.56 uur: In de gemeente Beuningen waren om 14.00 uur al 20,99 procent van alle stemgerechtigden naar het stembus geweest. In totaal zijn er in die gemeente 21.004 inwoners mogen gaan stemmen vandaag. In 2015 was de opkomst rond dat tijdstip minder. Toen kwam de opkomst niet verder dan 18,61 procent. Ook voor de verkiezing van het Waterschap is de opkomst die jaar beter dan vier jaar geleden. Om 14.00 uur stemde 18,61 procent, in 2015 was dat 17,37 procent.

14.25 uur: Even een klein tijdreisje! Gisteravond heeft de regio massaal naar het NOS-slotdebat gekeken, maar vroeger was er nog geen tv. Hoe voerden de politieke partijen toen campagne? Nou, op deze manier: met grote borden en spandoeken de straat op gaan (zoals in dit geval het Mariënburg) en zorgen dat de de aandacht krijgt van potentiële kiezers. Speciale dank aan het Regionaal Archief Nijmegen voor deze foto.

Foto: Regionaal Archief Nijmegen

13.27 uur: Burgemeester Hans Verheijen van Wijchen meldt nieuwe opkomstcijfers in Wijchen. Daar heeft rond 12.30 uur 15 procent van de kiezers zijn of haar stem uitgebracht. voor Provinciale Staten en het Waterschap. 

 

13.21 uur: Verslaggever Jill is inmiddels op het stembureau in het Cultuurcentrum in Beuningen. De voorzitter van het stembureau aldaar is verbaasd over de hoge opkomst. Rond 13 uur hebben ruim 300 Beuningenaren hun stem uitgebracht.

13.10 uur: Ook nieuwe cijfers in Berg en Dal. Daar hadden rond de middag ongeveer 17 procent van de kiesgerechtigdden de gang naar de stembus gemaakt. Heumen meldt rond 13 uur een opkomst van 16 procent.

13.08 uur: Nieuwe opkomstcijfers in Nijmegen. Daar heeft inmiddels 18 procent van de stemgerechtigden hun stem uitgebracht. Dat is meer dan tijdens de Provinciale Statenverkiezingen van 2015. Toen had op hetzelfde tijdstip pas 16 procent de gang naar het stembureau gemaakt. Iets minder kiezers hebben ook al hun stem uitgebracht voor de Waterschapsverkiezingen: 17 procent om precies te zijn. Vier jaar geleden was dat 15 procent.

 

11.42 uur: Bij Jongerencentrum 'De Sprok' in de Nijmeegse wijk Lindenholt staan ineens 5 man in de stemhokken, maar over het algemeen is het rustig hier. 110 mensen geweest tot nu toe.

11.25 uur: De opkomstpercentages van de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Het Waterschap van vier jaar geleden liggen als geheugensteun in Afferden op tafel, bij het Kulturhus. 

11.20 uur: Bij het stembureau in Kulturhus De meent zijn er genoieg, maar bij een andere stemlocatie in Afferden missen ze puntenslijpers, contstateert verslaggeefster Jill.

11.08 uur: De gemeente Nijmegen meldt in een tweet het opkomstpercentage tot nu toe.

10.55 uur: D'n Bogerd in Druten is voor de 2e keer open als stemlocatie. ''We hopen op een opkomst van rond de 30%, maar omdat deze plek relatief nieuw is kan dat ook een heel ander percentage zijn'', zegt voorzitter Ashley tegen verslaggeefster Jill. 

10.43 uur: Fietsende verslaggever Rens is in Nijmegen, bij Woonzorgcentrum De Honinghoeve. Als je binnenloopt kan je over de schouders meekijken met bewoners die aan de koffie zitten. 

10.38 uur: De opkomst in Overbetuwe is op dit moment 10%. Dat bevestigd een woordvoerder van de gemeente.

10.26 uur: Leve de democratie!

10.08 uur: Marjolein Houtman uit Valburg zegt op RN7 dat ze ook stemt voor haar vader. ''Hij is 84 en slecht ter been. Afgelopen weekend wapperde hij met zijn stempas en vroeg of ik dat kon doen.''

9.48 uur: Wilma Timmers houdt alles goed in de gaten in het Nijmeegse Wijkcentrum Heseweide. Als voorzitter van dit stembureau is ze extra alert, zegt ze tegen verslaggever Rens. ''We controleren grondig de stempassen, het moet allemaal secuur.'' Dit jaar werkt de gemeente Nijmegen tijdens de verkiezingen namelijk voor het eerst met een nieuw concept: een digitale hulp, een stembureau-app voor alle voorzitters van een stembureau.

9.27 uur: ''Iedereen in Valburg stimuleert elkaar om te gaan stemmen, dat levert traditioneel een hoge opkomst op in het dorp. Het is hier een hechte gemeenschap.'' Dat zegt verslaggeefster Jill bij het Verenigingsgebouw aan de Kerkstraat.

9.12 uur: De hippe RN7-fiets waarmee verslaggever Rens langs de Nijmeegse stembureaus rijdt, staat keurig gestald bij Wijkcentrum Heseweide. 

9.05 uur: De situatie bij Cultureel Centrum De Wieken, in Elst.

8.45 uur: Oud-raadslid van Nijmegen, Stijn Verbruggen, heeft de stemtip van de dag.

8.25 uur: De voorzitter van het stembureau bij De Wieken in Elst, hoopt op een beter opkomstpercentage in vergelijking met de vorige verkiezingen voor Provincale Staten en het waterschap. ''50% zou mooi zijn'', zegt hij tegen verslaggeefster Jill op RN7. 

7.45 uur: Jill spreekt op het station een jongen die vanochtend ook al vroeg opstond. Hij heeft, voor hij zelf ging stemmen, namelijk 2,5 uur als stembureaulid gewerkt. Nu gaat hij dan ook zelf een keuze maken.

7.25 uur: RN7 is nu echt begonnen. Jill en Rens staan op het station in Nijmegen, waar de stembussen al vroeg openden. Daarna gaat Rens op de fiets door Nijmegen en gaat Jill de regio in. Misschien kom je ze vandaag wel ergens tegen!

7.00 uur: De eerste stemlokalen gingen vanochtend al vroeg open. Op een aantal treinstations in Nederland kon je al stemmen vanaf 5.15 uur. Jill en Rens zijn onderweg naar het station in Nijmegen. De andere stembussen zijn vanaf 7.30 uur geopend.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}