LIVEBLOG DAG 2: Van Vierdaagsemis tot Waal in Vlammen

LIVEBLOG DAG 2: Van Vierdaagsemis tot Waal in Vlammen

NIJMEGEN – De tweede dag van de Vierdaagsefeesten begint traditiegetrouw met de Vierdaagemis. De zondag van de vierdaagsefeesten eindigt traditiegetrouw met het vuurwerk aan de Waal. Vandaag bleek ook dat de iPhone-app voor deelnemers aan de Vierdaagse niet tijdig klaar is. Geen app voor iOS, dus. 

23. 00 uur: Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we er weer!

22.30 uur: Een duidelijk spandoek voor Bruls voorafgaand aan het vuurwerk. 

21:55 uur: Om 22:30 uur wordt de Vierdaagseweek officieel geopend met het afsteken van het vuurwerkspektakel “de Waal in Vlammen”. Dit wordt een spectaculaire show die gezamenlijk met DE 4Daagse en gemeente Nijmegen wordt aangeboden aan de stad, haar bezoekers en de wandelaars.

21:35 uur: En ook de Kaaij is in afwachting van de Waal in Vlammen.

21:31 uur: Medewerkers van de DAR geven ook een optreden.

21:04 uur: Talkshow "De Dag van de Vierdaagse" live vanaf de Wedren.

20:45 uur: Er zijn 22 watertappunten. Vind hier je weg er naartoe.

20:35 uur: Ook op het eiland is het dit jaar groots feest. De Snelbinder is vanavond tussen 20 en 23.30 uur afgesloten i.v.m. het vuurwerk. Als je nog naar het eiland toe wilt neem dan de Waalbrug of pendelbus, dat kan de hele avond.

18.45 uur: Heftige verhalen op de Wedren. Verslaggever Jessica Conquet spreekt met een dame die loopt voor haar overleden zoon. Hij pleegde zelfmoord, en daarom vraagt zij nu aandacht voor het werk van noodnummer 113. "Hij kan niet meer lopen, daarom doe ik dat nu voor hem."

18.35 uur: Boeren hebben last van de hitte van de afgelopen weken. Voor de Vierdaagse zijn natuurlijk vooral de gladiolen belangrijk. Die waren te vroeg 'klaar', waardoor ze eerder zijn geplukt en in koelingen worden bewaard. "Geen zorgen voor de Via Gladiola dus," aldus presentator Pieter Arends.

18.31 uur: Martien Nillesen, van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO, is ook te gast bij De Dag van de Vierdaagse, hij praat over hoe belangrijk de boeren zijn tijdens de Vierdaagse. Zo delen zij onder meer melk en eieren uit aan de lopers.

18.20 uur: Journalisten waren zondagmiddag niet welkom bij het optreden van de Nijmeegse zangeres Sieneke op Plein '44. Aanwezige pers werd ondubbelzinnig te kennen dat er op hun aanwezigheid geen prijs werd gesteld. 

18.10 uur: Sackers geeft aan dat hij voor de komende jaren vooral wil kijken naar hoe de start gemakkelijker kan verlopen. Dat zou moeten zitten in 'gefaseerd starten', waarbij de start in meer startgroepen zou moeten verlopen.

18.05 uur: Marsleider Henny Sackers ging bijna onderuit tijdens de Vlaggenparade. Het trapje naar het podium was wat glad, maar gelukkig bleef hij op de been. Hij vertelt in De Dag van de Vierdaagse dat hij erg uitkijkt naar de komende week.

18.00 uur: En we gaan beginnen met de eerste uitzending van De Dag van de Vierdaagse, de talkshow die iedere dag tussen 18.00 uur en 19.00 uur live wordt uitgezonden vanaf de Wedren.

16.00 uur: Het moet een nieuwe traditie worden: de vlaggenparade nieuwe stijl. In deze feestelijke en zeer muzikale straatparade worden de vlaggen van alle deelnemende nationaliteiten in de 102de Vierdaagse gedragen. Aan de Vlaggenparade deden diverse groepen, orkesten en verschillende buitenlandse detachementen mee. 

15.45 uur: Het is drukker dan ooit op de Wedren. Heel veel wandelaars hebben ervoor gekozen vandaag al hun startbewijs op te halen. De weersverwachting voor morgen geeft tropische temperaturen aan. Morgen zal het vermoedelijk dus minder druk zijn bij de start- en finishplek. 

15.00 uur: Wandelaars met een iPhone moeten het dit jaar zonder Vierdaagse-app stellen. De app voor iOS is niet op tijd klaar. Dat laat de organisatie weten. De app voor Android-toestellen is wel gereed. De organisatie biedt zijn excuses aan voor het ontbreken van de app. 

14.50 uur: De politiekapel zal de wandelaars bij start en finish muzikaal onthalen. Vanmiddag zijn de leden van de kapel nog aan het repeteren in wijkcentrum Nijmegen centrum.

 

10.45 uur: De Vierdaagsemis wordt druk bezocht.

Tijdens de traditionele Vierdaagsemis wordt stilgestaan bij de verwantschap en broederschap die tijdens het wandelen centraal staat. Zoals elk jaar wordt de oecumenische dienst afgesloten met het zingen van het Vierdaagselied.

Drukste zaterdag ooit

Nog nooit was de eerste dag van de vierdaagsefeesten zo druk als gisteren. Naar schatting 215.000 mensen kwamen op de eerste dag van de feesten richting het centrum van Nijmegen.

Teddy Vrijmoet, scheidend directeur, voorspelt dat deze vierdaagsefeesten wel eens de drukste ooit zouden kunnen worden.  Vorig jaar kwamen op de eerste dag 205.000 bezoekers naar het centrum, dit jaar dus 10.000 meer.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}