"Maak je niet zo druk om die wespen"

"Maak je niet zo druk om die wespen"

REGIO – Het is zomer en de terrassen zitten vol. Maar ook een minder welkome gast komt er graag: de wesp. Veel mensen raken in lichte paniek van het bezoek van zo’n insect. “Voor mij is dat leedvermaak,” zegt Henk Klaassen van Landschapsbeheer Groesbeek. "Als ik dat zie denk ik, mensen, maak je niet zo druk.”

Klaassen denkt liever aan de nuttige kant van het beestje. In een wespennest zitten al gauw enkele duizenden larven. Die moeten allemaal gevoed worden, en dat gebeurt vooral met vliegen en muggen. Dat gaat dan ook om duizenden insecten per dag. “De larven scheiden een zoetstof uit,” vertelt Klaassen verder, “de werksters eten die zoetstof op. Als de larven groot zijn en ook werksters zijn geworden is er geen zoetigheid meer in het nest. En dan komen ze bij ons snoepen.”

Tekst gaat verder onder de audio.

Voorkomen

Hoe voorkom je nou een bezoek van de wesp aan je terras? Klaassen: "Plaats iets van zoetstof in de buurt, bijvoorbeeld limonade. En dan liefst enkele tientallen meters van het terras vandaan. Pas op met slaan, daar worden de wespen alleen maar agressief van.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}