Marikenbeeld getransformeerd voor protest tegen het ‘perfecte’ plaatje

Marikenbeeld getransformeerd voor protest tegen het ‘perfecte’ plaatje

NIJMEGEN – Het Marikenbeeld op de Grote Markt in Nijmegen heeft in het kader van 024Geschiedenis een nieuwe outfit gekregen: een lange rok met telefoonschermpjes, waarop jonge vrouwen met perfecte lichaamsvormen te zien zijn. Daarmee komt Mariken in opstand tegen het 'perfecte plaatje'.

Ontsnappen

De outfit is gemaakt door leerlingen van de middelbare school NSG Groenewoud. De outfit is ontworpen onder leiding van docent en beeldend kunstenaar Jannie Benthem. De outfit heeft een lange rok met allerlei afbeeldingen van ‘perfecte’ plaatjes en heeft vleugels die symbool staan voor 'ontsnappen aan het perfecte ideaal'.

Tekst gaat verder onder de video.

Onbereikbare rolmodellen

"Het gaat erom wie de beste billen, de dunste taille en de mooiste lange benen heeft," zegt leerling Nynke. De fotomodellen en influencers zijn met hun perfecte lichamen onbereikbare rolmodellen. De perfecte plaatjes die zij op social media posten, zorgen bij veel jonge vrouwen voor frustratie en een laag zelfbeeld. Met soms extreem sporten en hongeren tot gevolg.  Als Mariken nu zou leven, zou ze er alles voor over hebben om er zo perfect uit te zien," aldus de leerlingen, "zelfs een pact met de duivel." De bijzondere outfit is nog tot zondag 21 oktober te bewonderen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}