MBO-onderwijs ten tijde van corona: 'Je moet veel vaker en veel meer de interactie opzoeken'

MBO-onderwijs ten tijde van corona: 'Je moet veel vaker en veel meer de interactie opzoeken'

NIJMEGEN – De scholen en universiteiten zijn al enkele weken dicht. Hoewel het basisonderwijs weer mondjesmaat op gang komt, geldt dat voor de andere scholen nog niet. Er worden creatieve oplossingen bedacht om toch zo goed mogelijk les te kunnen geven.

Hoe gaat dat op MBO-scholen? Daar zijn praktisch werken en het lopen van stages een belangrijk onderdeel van een schoolcarrière. Maar hoe geef je praktijkonderwijs met een dichte school? Kunnen stages wel doorgaan? En hoe houd je studenten gemotiveerd en zorg je dat je het contact niet verliest? Radiomaker Mathijs Vos gaat in deze podcast in op deze vragen en legt ze voor aan Klaas van der Meulen en Lionne van der Zande van ROC Nijmegen.

Klaas van der Meulen: “Ik loop zelf normaal gesproken heel levendig door het lokaal. Als de studenten aan het werk zijn loop ik veel rond om te vragen ‘hoe gaat het met je’ en ‘lukt het allemaal’. Dat is nu echt wel heel anders. Ik merk ook dat ik dat mis. Ik vind het helemaal niet erg om achter mijn computer te zetten of dingen digitaal te doen, dat vind ik zelfs wel leuk. Alleen ik merk dat ik soms aan het eind van de dag merk dat het wel gezellig was geweest om even met ze in het lokaal te zijn en te ginnegappen. Dat is toch waarvoor veel mensen kiezen voor het onderwijs. […] Je moet je manier van lesgeven, je methodieken, echt aanpassen. Je moet veel vaker en veel meer de interactie opzoeken.”

Opleidingen moeten flexibel omgaan met stages. “Dat is heel wisselend”, zegt Lionne van der Zande. “Je hebt natuurlijk bepaalde instellingen in de zorg waar studenten juist wel heel erg welkom zijn. Je hebt ook plekken waar ze toch naar huis gestuurd worden, omdat veel bedrijven dicht gaan. Dus op veel plekken komt dat toch stil te liggen, waar het op andere plekken juist drukker is. […] De MBO’ers zitten wel echt in het hart van de economie. Zij worden net zo goed getroffen door deze crisis in hun leerproces. Zij kunnen veel minder makkelijk een boek erbij pakken en een essay schrijven, het zijn veelal doeners die het echt van de praktijk moeten hebben.”

De volledige gesprekken hoor je in de podcast Onderwijs op Afstand op het MBO.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}