Meer relatieproblemen door coronacrisis: ‘Angstige periode’

Meer relatieproblemen door coronacrisis: ‘Angstige periode’

REGIO – De coronacrisis begint binnen veel gezinnen en relaties zijn tol te eisen. Thuis werken is de standaard en even naar de kroeg gaan met vrienden zit er op zaterdagavond niet meer in. Dit betekent dat we meer op elkaar lip zitten dan we voorheen gewend waren.

De nood wordt hoog

“We zitten nu in de derde week van de quarantaine en de nood wordt nu erg hoog”, vertelt relatietherapeut Ziggy Sperling-Zweers uit Nijmegen, “de agressie wordt op dit moment groter bij gezinnen die veel druk ervaren tijdens de coronacrisis. De telefoon staat roodgloeiend.” Sinds we ‘gedwongen’ worden om bij elkaar in één ruimte te zitten wordt het steeds lastiger om elkaar de ruimte te geven die we nodig hebben vertelt de therapeut. “Het leven is op een bepaalde manier raar druk geworden. Voor veel mensen is het een angstige periode en daar hebben we het niet heel vaak met elkaar over. Dat maakt mensen alerter en nerveuzer en dan is het moeilijker om emoties te reguleren.” Naast dat het een negatief effect op elkaar kan hebben, vertelt de relatietherapeut dat de situatie ook de samenwerking binnen gezinnen kan bevorderen.

Afspraken via videobellen

“Alle afspraken gebeuren nu via het beeldbellen”, vertelt Sperling-Zweers, “voor sommige mensen is dat wat prettiger zodat ze wat meer tot rust kunnen komen. Het is net een ander medium om met elkaar te kunnen communiceren.” De therapeut vult daarbij aan dat videobellen er ook voor zorgt dat mensen erg goed naar elkaar kunnen luisteren omdat het een veel verbaler middel is. “Ik moet beter uitleggen wat ik bedoel omdat ik mensen niet fysiek voor mij heb zitten. Voor sommige mensen is dat veel fijner.”

Tips om irritatie te voorkomen

Volgens de relatietherapeut is het belangrijk om in deze tijd je eigen ruimte te vinden: “Hoe krapper mensen wonen, hoe ingewikkelder het wordt. Wanneer een gezin met veel mensen in een kleine ruimte zitten, is het moeilijker om een eigen plekje te vinden en dan kan er irritatie ontstaan.”

Om te voorkomen dat er irritatie ontstaat binnen gezinnen en relaties geeft Sperling-Zweers de tip om binnen de omgeving een eigen plek te creëren. Op die manier kan iedereen zich, wanneer nodig, even terugtrekken en iets voor zichzelf gaan doen. “Het is ook erg goed om een dagplanning voor jezelf te maken zodat het niet te chaotisch wordt. Neem een moment voor jezelf, maar ook eens samen. Ook als je de hele dag thuis zit is het goed om structuur te hebben”, vertelt de therapeut. “Structuur is daarnaast goed voor kinderen binnen een gezin. Je kunt dan bijvoorbeeld bedenken welke activiteiten ze die dag allemaal gaan ondernemen. Bij kinderen is het wel belangrijk dat er voorspelbaarheid zit in de dingen die ze gaan doen.”

De relatietherapeut geeft ook als tip om voor intieme momenten te zorgen: “Je kunt bijvoorbeeld een avond gezellig maken door eten te bestellen en wat kaarsjes op tafel te zetten. Dit soort momenten kunnen het ook heel erg goed doen.” De laatste tip die gegeven wordt is het evalueren van de situatie: “Plan elke avond een moment in om met elkaar een open gesprek te voeren over hoe het gaat. Hoe doen we het nu? Hoe gaat het bij jou en mij? Luister dan ook naar elkaar met een open oordeel en laat je niet meeslepen door de chaos.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}