Meer schade door vuurwerk rondom jaarwisseling in Wijchen en Druten dan vorig jaar ondanks vuurwerkverbod

Meer schade door vuurwerk rondom jaarwisseling in Wijchen en Druten dan vorig jaar ondanks vuurwerkverbod

WIJCHEN/DRUTEN – Rondom de jaarwisseling is in Wijchen ondanks het landelijke vuurwerkverbod voor 21.070 euro aan schade aangericht in de openbare ruimte door het afsteken van vuurwerk. Dat is meer dan in de voorafgaande jaren. Ook in Druten is de afgelopen jaarwisseling voor meer geld schade aangericht dan het jaar daarvoor. De hoge schadebedragen worden deels veroorzaakt door het vernielen van dure objecten.

Veel schade

Hoewel er rond de jaarwisseling aanzienlijk minder geknald is, heeft het landelijk vuurwerkverbod in Wijchen geen effect gehad op het aantal vernielingen, concludeert de gemeente Wijchen. Het schadebedrag in Wijchen ligt 4.655 euro hoger dan het jaar ervoor. Dat komt vooral omdat er dit jaar veel meer afvalbakken opgeblazen zijn, ondanks het feit dat ter preventie veel afvalbakken afgesloten zijn door de gemeente. Daarnaast is er een deksel van een pompput opgeblazen, waarvoor de vervangingskosten 3.000 euro bedragen. In de Wijchense wijk Kraaijenberg en aan de Meerdreef zijn in totaal drie bushokjes totaal vernield, maar deze kosten komen niet voor rekening van de gemeente Wijchen. Datzelfde geldt voor een verdeelkast van de KPN langs de Zuiderdreef die opgeblazen is. Opvallend is dat alle schade zich beperkt tot het dorp Wijchen. Daarbuiten is geen schade geconstateerd in de openbare ruimte.

"Ouders vinden het blijkbaar goed dat dat gebeurt"

Wethouder Paul Loermans (Kernachtig Wijchen) vindt het ‘verwonderlijk’ dat er meer schade is dan in de drie voorgaande jaren ondanks het vuurwerkverbod. “Ik ben realist genoeg om te weten dat gedrag niet zomaar verandert. Maar ik begin me er aardig aan te ergeren dat Nederlanders het gewoon vinden om al weken voor de jaarwisseling met zwaar vuurwerk door wijken te lopen en vernielingen te maken. Ik moet denken aan de woorden van de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb. Zijn mensen nu trots op dit gedrag, en weten ouders waar hun kinderen uithangen? Het is frustrerend.” Voor 20.000 euro kun je heel wat andere leuke dingen doen in openbare ruimte, merkt Loermans op. “Dit is gewoon zonde van het geld. Het is gewoon vernielzucht, niets zinnigs. En laten we niet vergeten dat de preventieve maatregelen de we treffen óók geld kosten. Wijkbeheerders rijden rond om pallets en andere brandbare spullen weg te halen. En dan nog gaan er containers de fik in op oudejaarsavond. Ouders vinden het blijkbaar goed dat dat gebeurt.”

"Landelijk de discussie voeren"

Ook burgemeester Marijke van Beek (PvdA) legt de verantwoordelijkheid bij ouders. “Wij doen er als gemeente alles aan om de jeugd op het goede spoor te houden. We bieden hulp, mogelijkheden tot ontspanning en zetten handhaving in. Maar het is nadrukkelijk de eerste verantwoordelijkheid van ouders om dit gedrag te voorkomen. Het gezond verstand moet prevaleren. Dat moet ook uit de bevolking zelf komen.” Wat betreft de volgende jaarwisseling vindt Van Beek dat er landelijke discussie gevoerd moet worden over een eventueel verder vuurwerkverbod. “Zo’n verbod heeft een gewenningsperiode nodig, en is er wel degelijk minder vuurwerk afgestoken dan vorig jaar. Helaas houdt het kabinet de discussie over een vervolg geven aan een vuurwerkverbod momenteel nog af. Het lijkt mij verstandig om ver voor de volgende jaarwisseling deze discussie een keer zonder emoties te voeren. Als we de voor- en nadelen niet met elkaar bespreken, komen we er nooit.”

Druten: duur speeltoestel aangestoken

Ook in Druten is voor meer geld schade aangericht in de openbare ruimte door vuurwerk in verhouding tot met het jaar ervoor. De schade bedraagt daar 23.000 euro. Vooral verkeersborden en afvalbakken raden beschadigd, maar met name het in het brand steken van een speeltoestel speelplek de Lage Bobbert in Druten zorgt voor het hoge schadebedrag. “Het is treurig dat er ondanks het vuurwerkverbod toch nog zo veel gemeenschapsgeld moet worden uitgegeven aan het herstel”, vindt wethouder Willy Brink (Kernachtig Druten). “Van de meeste vernielingen zijn de daders inmiddels in beeld. Natuurlijk zal de schade op hen worden verhaald.” Veel van de vernielde objecten zijn al vervangen.

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}