Meerderheid raad voor openhouden tippelzone en toelaten 'nieuwe' sekswerkers

Meerderheid raad voor openhouden tippelzone en toelaten 'nieuwe' sekswerkers

NIJMEGEN – Een meerderheid van de raad lijkt de voorkeur de hebben voor het openhouden van de tippelzone op de Nieuwe Marktstraat en de bijbehorende ‘huiskamer’ en het toelaten van sekswerkers die nu illegaal tippelen in de nabije omgeving. Het is een lastig vraagstuk waar het college zich over aan het buigen is.

De keuze die gemaakt moet worden gaat tussen het faciliteren van prostitutie en het ontnemen van inkomsten en zorg voor de sekswerkers. De SP deed een alternatief voorstel om drugsverslaafde sekswerkers te ondersteunen in hun levensbehoefte in plaats van hun werkzaamheden.

Duivels dilemma

‘Het is een duivels dilemma,’ vindt SP-raadslid Petra Molenaar. ‘Ik krijg buikpijn als ik er aan denk dat in een rijk land als Nederland vrouwen hun lichaam moeten verkopen om te kunnen overleven. Voor een aantal van hen is hun drugsverslaving niet iets overkomelijks, maar eerder iets wat hun leven draaglijker maakt. Als ze dit werk moeten doen om die verslaving kunnen onderhouden, moeten wij als gemeente misschien een alternatieve oplossing bieden. We kunnen ze financieel ondersteunen met een menswaardig leven op een andere manier. Ook als daar drugs bij nodig zijn. De SP spreekt zich dan ook niet uit voor het openhouden van de tippelzone.’ Verschillende partijen spraken interesse uit in het verder uitzoeken van dit idee. Wethouder Grete Visser (D66) heeft toegezegd het mee te nemen in de overwegingen.

Veiligheid

Andere partijen kiezen wel voor het openhouden van de tippelzone om te veiligheid van de sekswerkers zoveel mogelijk te kunnen waarborgen. Ook als dat een moeilijke keuze blijkt te zijn: ‘Wij zijn als CDA geen voorstander van sekswerk,’ zegt raadslid Marjolijn Mijling. ‘Maar we willen deze vrouwen niet in de kou laten staan, en dat doen we wel als we hun huiskamer en hun werk afnemen. Van IrisZorg hebben we bij een bezoek aan de tippelzone onlangs gehoord dat deze vrouwen ook na jaren ondersteuning de neiging hebben om terug te vallen op oude gewoontes. Dan levert het weinig op om ze uit dit werk te forceren.’ Mijling is voorzichtig geïnteresseerd in het voorstel van de SP. ‘We vinden het goed dat het college bereid is hiernaar te kijken. Maar laten we duidelijk zijn: ook van drugs zullen wij nooit voorstander worden.’

Collegebevoegdheid

Momenteel wordt er structureel 400.000 euro uitgegeven aan het handhaven van de tippelzone en het openhouden van een huiskamer waar de sekswerkers zich kunnen wassen, het toilet kunnen gebruiken en zorg kunnen ontvangen. Deze huiskamer sluit om middernacht. Verschillende partijen pleiten voor een openstelling tot 2.00, tot het einde van het tijdvak waarin de sekswerkers hun werk mogen doen. Ook is een groot deel van de raad bereid om tien sekswerkers die nu vlakbij zonder toestemming tippelen toe te laten tot de officiële tippelzone. De regulering van de tippelzone is een bevoegdheid van het college, en daarom zegt de wethouder niet toe voor welk scenario uiteindelijk gekozen gaat worden. Mede-portefeuillehouder burgemeester Bruls was woensdagavond niet aanwezig om zijn visie hierop te delen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}