“Menselijke maat voor bewoners Wighenerhorst die weg moeten”

“Menselijke maat voor bewoners Wighenerhorst die weg moeten”

WIJCHEN – De gemeente Wijchen kan niet zomaar permanente bewoners van recreatiepark De Wighenerhorst op straat zetten. Dat vindt fractievoorzitter Björn Derksen van het CDA, de grootste oppositiepartij in de Wijchense gemeenteraad.

Hij is van mening dat de gemeente altijd een redelijke termijn in acht moet nemen en zoveel mogelijk de menselijke maat moet aanhouden.

“Als gemeente moeten we waar mogelijk meedenken met de mensen die onterecht permanent op het park wonen. Sommige mensen hebben daar een duidelijke reden voor en hadden weinig keuze. Ze zijn bijvoorbeeld gaan scheiden en hadden snel woonruimte nodig,” zegt Derksen.

Woningmarkt op slot

Hij wijst er op dat de woningmarkt in Wijchen momenteel compleet op slot zit. “Vergeleken met andere gemeenten in de regio heeft Wijchen de laatste jaren vrij weinig woningen gebouwd,” zo stelt Derksen. Hij vindt dat dit ook in de overwegingen moet worden meegenomen.  

Het Wijchense college van B&W wil van De Wighenerhorst weer een gewoon recreatiepark maken. Het CDA steunt dit streven en vindt het ook goed dat de gemeente onlangs een grote controleactie heeft uitgevoerd. “Al kun je je afvragen of dat niet eerder had moeten gebeuren, zo meent de CDA-fractievoorzitter. De vorige grote controle door de gemeente vond ongeveer tien jaar geleden plaats.

Doelbewust risico

Ongeveer een derde van de vakantiewoningen op De Wighenerhorst wordt bewoond door mensen die in het verleden een beschikking hebben gekregen van de gemeente. Zij mogen er wél permanent wonen.  

Ook Twan van Bronkhorst, fractievoorzitter van Kernachtig Wijchen, wil dat De Wighenerhorst weer een normaal recreatiepark wordt. Hij benadrukt dat mensen die in een later stadium permanent op de Wighenerhorst zijn gaan wonen, doelbewust een risico hebben genomen.

“Ze wisten dat er een keer een controle zou komen en dat ze dan uiteindelijk zullen moeten vertrekken,” zegt Van Bronkhorst. Kernachtig Wijchen is met 12 van de 27 raadszetels verreweg de grootste partij in de gemeenteraad en zit ook in het college van B&W.

Menselijke maat

“Ik zie het overigens niet gebeuren dat mensen letterlijk op straat worden gezet. Ik ga er vanuit dat de gemeente altijd zal zoeken naar een menselijke oplossing,” aldus Van Bronkhorst. De gemeente zal volgens hem wel flink druk moeten blijven uitoefenen op die groep. “Anders blijft iedereen er maar wonen en wordt De Wighenerhorst nooit meer een goed recreatiepark.

De gemeente Wijchen heeft samen met politie en andere partners op 21 maart een grote controleactie uitgevoerd op de Wighenerhorst. Dat heeft uitgewezen dat nog slechts 7 procent van de vakantiewoningen recreatief wordt gebruikt.

Zeker meer dan de helft van de 109 recreatieverblijven wordt gebruikt in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente heeft geen idee hoeveel arbeidsmigranten op het park wonen, want daar heeft men niet specifiek naar gekeken.  

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}