Minder muskusratten in Nederland

Minder muskusratten in Nederland

REGIO – Waterschap Rivierenland laat weten dat het terugdringen van de muskusrat goed verloopt. Dit betekent dat de waterschappen goed bezig zijn om de populatie onder controle te krijgen. Wel worden er steeds minder muskusratten gevangen, maar dit komt omdat het er ook steeds minder worden.

In Nederland was de vangst in 2020 47.772 muskusratten, en het blijft elk jaar dalen. “Ook bij Muskusrattenbeheer Rivierenland, dat werkt in vier waterschappen langs de grote rivieren tussen grens en zee, zet de daling door. In dit gebied waren vorig jaar 6.745 vangsten, tegenover 9.711 in 2019.” Aldus Waterschap Rivierenland.

Muskusratten komen oorspronkelijk niet voor in Nederland, ze hebben bij ons in het land geen natuurlijke vijanden. Muskusratten en Beverratten zijn niet goed voor de dijken en de biodiversiteit, ze knagen holen en gangen in de dijken en verstoren het leefgebied. Zonder de bestrijders zouden de muskusratten snel in populatie toenemen.

Nieuwe DNA technieken

In 2021 worden er nieuwe technieken getest door de waterschappen, hierdoor hopen ze sneller en enkel alleen muskus- en beverratten te vangen. Zodat ze geen andere dieren per ongeluk vangen. Hiervoor gebruiken ze environmental DNA-technieken (eDNA). Hiermee kunnen ze watermonsters onderzoeken en zien ze of er muskusratten en beverratten in het gebied zijn, en waar zij zich verbinden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}