Mobiele kinderboerderij studievereniging Olympus wekt irritatie op bij PvdD

Mobiele kinderboerderij studievereniging Olympus wekt irritatie op bij PvdD

NIJMEGEN – Een lustrumactie van studievereniging Olympus waarbij een mobiele kinderboerderij gepland staat, heeft de irritatie van de Partij voor de Dieren opgewekt. De studievereniging wil de dieren inzetten om eenzame studenten en studenten met stressklachten een opsteker te bieden. Zij kunnen de dieren knuffelen. De partij roept de studenten op een alternatief zonder dieren te organiseren.

Stressvol

‘Voor dieren is het geen feestje om te worden gebruikt bij een evenement,’ vindt PvdD-fractievoorzitter Michelle van Doorn. ‘Vervoer en gebruik zorgen voor stress, angst en desoriëntatie. Dat moet je geen enkel levend wezen willen aandoen, zeker niet bij feestelijke gebeurtenissen. Dat iets traditie is of ‘leuk voor de mensen’ kan nooit een reden zijn om met dergelijk leedvermaak door te gaan.’ De Partij voor de Dieren erkent het grote probleem van eenzaamheid en stress onder studenten, maar vindt het onbegrijpelijk dat Olympus dan voor een zogenaamde ‘petting zoo’ heeft gekozen: ‘De urenlange drukte in een onbekende omgeving met veel aanrakingen door vreemden levert veel stress op bij de dieren.’

Dierenverhuurder

Met het bedrijf dat de dieren verhuurt, Bert’s Animal Verhuur, heeft Van Doorn ook een appeltje te schillen. ‘Die geven aan dat ze zeer veel waarde hechten aan het welzijn van de dieren en dat de behoeften van de dieren gewaarborgd blijven. Dat is echter onjuist. De eigenaar van het bedrijf heeft een verleden van waarschuwingen, boetes en dwangsommen wegens het schenden van dierenwelzijnsregels. Huisvesting, registratie en behandeling van de dieren zijn vaak niet op orde, zieke dieren met onder andere schurft worden gewoon verkocht en er zijn verscheidene dieren aangetroffen op zijn terrein die duidelijk al meerdere dagen dood waren. Buurtbewoners hebben meermaals meldingen gedaan bij de autoriteiten en er lopen handhavingsverzoeken. Bovendien schuwt deze meneer ook intimidatie niet. Daar hebben mijn fractiegenoot Eline Lauret en ik inmiddels ook ervaring mee in de vorm van een bedreiging vorig jaar aan ons adres. De aangifteprocedure daarvan loopt nog.’ Bert's Animal Verhuur was nog niet bereikbaar voor commentaar.

Knuffelen met studenten

‘Ik ga ervan uit dat de studenten niet geassocieerd willen worden met een dergelijk bedrijf,’ zegt Van Doorn. ‘We hebben ze het aanbod gedaan om te helpen met het organiseren van een alternatief. Ik ben zelfs bereid om zelf de hele dag te knuffelen met de studenten!’

Olympus kon niet reageren op de ophef rondom het evenement en de reactie van de PvdD. Er kon ook geen uitspraak gedaan worden over of het evenement nog door zal gaan. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}