Mondkapjes zijn nu verplicht. Hoe zit het precies?

Mondkapjes zijn nu verplicht. Hoe zit het precies?

REGIO – Het heeft even geduurd, maar vanaf vandaag (1 december) geldt in Nederland een mondkapjesplicht. Dit was tot nu toe nog een 'dringend advies', maar die vrijblijvendheid is nu weg. 5 vragen en antwooorden.

1) Wat is de regel?

Iedereen vanaf dertien jaar moet in openbaar toegankelijke binnenruimes een mondkapje dragen. Denk bijvoorbeeld aan winkels, musea en theaters, maar het is ook verplicht in stationsgebouwen, bij bushaltes en in luchthavens.

Bij contactberoepen, zoals kappers, rijinstructeurs en masseurs, is een mondkapje ook verplicht. Dit geldt voor zowel de beoefenaar van het beroep als voor de klant.

Ook in het onderwijs geldt de plicht als leerlingen en docenten niet stilstaan of -zitten. Zodra iedereen in het lokaal zit, uiteraard op voldoende afstand van elkaar, mogen de mondmaskers af.

Mochten restaurants en café's weer open gaan, geldt zo'n soort regel daar ook: je moet een kapje dragen als je naar je stoel loopt of bijvoorbeeld naar de wc gaat. Als je op je stoel blijft zitten, hoeft dat niet.

2) Zijn er nog meer uitzonderingen?

Ja, zoals bij heel veel regels zijn er ook nu uitzonderingen. Om te beginnen zijn kinderen tot dertien jaar dus niet verplicht een mondkapje te dragen. Dit geldt ook voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. Verder zijn zorgverleners als huisartsen en fysiotherapeuten uitgesloten van de plicht. Tot slot hoeven bezoekers van kerken, moskeeën, synagogen en tempels zich er niet aan te houden. 

3) Wat voor soort mondkapje moet het zijn?

Het kapje moet mond en neus helemaal bedekken, en "ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan", zo schrijft het ministerie. Een sjaal over je gezicht is in elk geval niet genoeg. Het mondkapje mag zelfgemaakt zijn, maar moet dus wel goed bedekken. Een zogenaamd 'spatscherm' (faceshield) is om die reden niet toegestaan.

4) Wat is de straf als ik me er niks van aan trek?

Overtreders riskeren een boete van 95 euro.

5) Gaan politie en boa's die boetes echt uitschrijven?

De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid laat weten dat de strategie niet anders zal zijn dan bij andere maatregelen: eerst worden overtreders gewaarschuwd, en als daar geen gehoor aan wordt gegeven volgt een boete. De woordvoerder van de veiligheidsregio benadrukt verder dat het niet alleen aan hen is: de hele samenleving is verantwoordelijk voor de naleving van de regels.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}