Mondkapjes Wijchens naaiatelier vinden gretig aftrek

Mondkapjes Wijchens naaiatelier vinden gretig aftrek

WIJCHEN – Het Wijchense naaiatelier ByKay dat normaal draagdoeken maakt, vervaardigt nu herbruikbare mondkapjes voor mensen in de zorg. Het bedrijf van Kay Poelen deed vorige week een oproep voor vrijwilligers. In die week meldden zich 147 vrijwilligers en groepen en werden er duizenden besteld. Het aantal bestellingen blijft groeien.

Het bedrijf zou anders in de afgelopen weken op een drukke babybeurs in Brussel staan, maar deze ging door de coronacrisis niet door. Winkels annuleerden bestellingen. Er is op de straat ook bijna geen winkelend publiek en veel winkels zijn gesloten.

Noodkreet

'Een vriendin van Kay Poelen die werkt in de thuiszorg in Beuningen kwam met een noodkreet', vertelt Jolanda Vermeulen, hoofd productie en administratie van ByKay. 'Ze zei dat alle beschermende producten op waren en ze nu in de thuiszorg moest werken zonder mondkapje. Ze vroeg of wij konden helpen en stuurde een patroon voor de mondkapjes mee.' Vermeulen vertelt dat het een patroon is dat officieel volgens de richtlijnen van het RIVM is gemaakt. Kay Poelen nam ook contact op met het Radboud UMC waar ze vroeger werkte, en ontdekte dat het patroon daar ook bekend is. 

Foto: ByKay


De vrijwilligers die zich aanmelden, krijgen het patroon opgestuurd. Ze maken de mondkapjes thuis achter de naaimachine. Als ze zelf geen stof hebben, kunnen ze die ophalen bij het naaiatelier in Wijchen. ByKay gebruikt hiervoor restanten van de stoffen waarvan hun draagdoeken voor baby's worden gemaakt. Als de mondkapjes af zijn, sturen de vrijwilligers ze terug.

Mensen die in de zorg werken, krijgen de mondkapjes gratis aangeboden. Vermeulen: 'Als ze de kapjes op laten sturen, betalen ze alleen de verzendkosten. Bedrijven die ze bestellen, betalen een vergoeding voor de gemaakte werkuren. Een van de bedrijven die ze bestelde, is een dierenkliniek.'

RIVM

Het RIVM stelt dat mondkapjes in het dagelijks leven geen meerwaarde hebben. Poelen: 'Maar mensen die bijvoorbeeld in de buurtzorg of ouderenzorg werken biedt het wel bescherming.' Vaak kregen zij van hun werkgever eerst mondkapjes aangeboden, maar zijn die nu op. Daarom biedt ByKay ze ook speciaal aan aan mensen die een zorgend beroep hebben.

Het bedrijf heeft al ruim duizend bestellingen voor de mondkapjes binnengekregen in een week. Woensdag 1 april zaten ze op ruim 3.500 exemplaren en er komen er steeds meer bij.  'We kunnen de vraag nog aan en hebben ook nog voldoende stof beschikbaar.'

'Of er nog de verleiding was om hiervan een nieuwe inkomstenbron te maken nu andere inkomstenbronnen opdrogen? Nee, we willen dit niet commercieel maken', legt Vermeulen uit. 'Iedereen is door de komst van het virus getroffen. Wij helpen graag en hoeven niet aan de getroffenen van de coronacrisis te verdienen.'

Filter

In het uitwasbaar mondkapje zit een vakje waar een filter in kan. 'Hiervoor kan een stuk keukenrol worden gebruikt of een koffiefilter', legt Poelen uit. Bij de bestelling zit een informatiebrief met adviezen voor het filter en het reinigen van het mondkapje.

Tekst: Rosanne de Boer

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}