'Nachtwinkels in Nijmegen niet levensvatbaar door beperking op alcoholverkoop'

'Nachtwinkels in Nijmegen niet levensvatbaar door beperking op alcoholverkoop'

NIJMEGEN – Nachtwinkels zijn in Nijmegen niet levensvatbaar, omdat er na 22.00 uur geen alcohol meer verkocht mag worden en dit een groot deel van de omzet vormt. Dat is één van de conclusies uit de evaluatie van de ontheffingen voor nachtwinkels die Nijmegen twee jaar geleden verleende.

Ook de beperkingen aan de openstelling op zon- en feestdagen zouden voor een probleem zorgen. Het college legt aan de gemeenteraad voor of deze regels verruimd moeten worden.

Evaluatie

De ontheffingen voor nachtwinkels werden twee jaar geleden verleend en worden nu volgens afspraak geëvalueerd. Daaruit komt de conclusie dat het aantal van vier verleende ontheffingen voldoende is voor het centrum en dat er niemand zich gemeld heeft voor een ontheffing voor een locatie buiten het centrum. Een andere conclusie is dat de beleidsregels die de overlast moeten beperken werken. Bij een ondernemer van een nachtwinkel in de Hertogstraat werd 2017 de ontheffing ingetrokken. Daar werd overlast ervaren door verkoop van alcohol buiten de toegestane tijden. Na de intrekking is de overlast verminderd. Ook nu er een nieuwe ondernemer een nachtwinkel exploiteert op deze locatie is de overlast beperkt.

Niet levensvatbaar

Uit de evaluatie komt ook dat nachtwinkels in Nijmegen eigenlijk niet levensvatbaar zijn, omdat er na 22.00 uur geen alcohol meer mag worden verkocht. Een ondernemer die de eerste nachtwinkel in de Bloemerstraat runde leverde zijn ontheffing in omdat het verkopen van enkel levensmiddelen na die tijd niet voldoende was om de winkel bestaansrecht te geven. Tachtig procent van zijn omzet zou bestaan uit de verkoop van alcohol en sigaretten. Ook de nieuwe ondernemer van de nachtwinkel in de Bloemerstraat heeft hierover aan de bel getrokken. Hij wil graag na 22.00 uur alcohol kunnen verkopen. Hiervoor is hij bereid samen te werken met toezicht en politie om overlast te voorkomen. Of de gemeente hierop ingaat is nog niet duidelijk.

Zon- en feestdagen

De ondernemer van de Hertogstraat geeft ook aan dat het huidige beleid ten opzicht van openstelling op zon- en feestdagen voor een probleem zorgt. Volgens de regels moet hij dan zijn winkel om 22.00 uur sluiten, om hem om 0.00 weer te mogen openen. Het college legt aan de gemeenteraad voor of de regels voor openstelling van nachtwinkels verruimd moeten worden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}