Nationaal hitteplan ingegaan: tips en extra aandacht voor mensen in je omgeving

Nationaal hitteplan ingegaan: tips en extra aandacht voor mensen in je omgeving

REGIO – Het wordt de komende dagen erg warm. Het RIVM heeft daarom het nationaal hitteplan in laten gaan. Vooral ouderen en zieken kunnen gezondheidseffecten krijgen door de hitte. Warm weer kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.

Volgens het RIVM kan uitdroging in ernstige situaties kramp, verwardheid en zelfs bewusteloosheid tot gevolg hebben. Daarnaast kunnen huidklachten optreden, zoals jeuk en uitslag met blaasjes.

Smog

Warm weer gaat vaak samen met meer luchtverontreiniging (smog). Smog kan ook leiden tot gezondheidsklachten, zoals hoesten en kortademigheid. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen (zoals astma) en met hart- en vaatziekten zijn kwetsbaar. 

Sterke zonkracht

Ook mensen die zich zwaar lichamelijk inspannen in de buitenlucht kunnen overlast ondervinden van de hoge temperatuur. Deze week en de dagen na het weekend wordt, ook bij onbewolkt weer, een sterke zonkracht verwacht. De huid verbrandt daardoor snel. Het kan handig zijn om een paraplu tegen de zon mee te nemen.

Kwetsbare groepen

Ouderen, jonge kinderen, mensen met overgewicht, en mensen met een verstandelijke of psychische beperking hebben meer last van de hitte. Ook mensen met een (chronische) ziekte, zoals diabetes of een hart- of longaandoening, zijn kwetsbaar. Zaak is om deze mensen in uw omgeving de komende dagen goed in de gaten te houden. Ook (huis)dieren kunnen niet goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Voor de komende week geldt een aantal tips:

*Drink voldoende
*Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon
*Zoek de schaduw op 
*Smeer uw huid in met zonnebrandcrème
*Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond
*Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning
*Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Foto: Twitter

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}