NEC op valreep naast tiental FC Den Bosch

NEC op valreep naast tiental FC Den Bosch

DEN BOSCH – NEC heeft vrijdagavond in de absolute slotfase een punt uit het vuur gesleept op bezoek bij FC Den Bosch: 2-2. De Nijmegenaren kwamen in de tweede helft tegen tien man op achterstand en dankten de gelijkmaker aan debutant Etien Velikonja.

De trainers van NEC besloten toch om één wijziging door te voeren. Jellert van Landschoot werd naar de bank verwezen ten faveure van Zian Flemming, die zijn daardoor zijn officiële debuut maakte voor de Nijmeegse club. Etien Velikonja, de andere nieuwkomer, begon op de bank. Hij zag NEC slecht starten. Den Bosch nam vanaf het begin het initiatief, terwijl NEC vooral tegenhield en in de opbouw moeite had om de vrije man te vinden. Den Bosch kreeg na acht minuten de eerste kans na een vloeiende aanval. Het schot van voormalig NEC'er Paco van Moorsel was te slap en een makkelijke prooi voor Mattijs Branderhorst.

Tekst gaat verder onder de video.

De kansen volgden zich daarna op in het eerste half uur. Zo raakte Cas Odenthal de bal kwijt en maakte hij vervolgens een overtreding op Ryan Trotman, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis floot niet. Kort daarna gaf Terry Lartey Sanniez een slechte pass op Odenthal waardoor Den Bosch een hoekschop kreeg. Een treffer bleef nog uit. Halverwege de eerste helft trok Josef Kvida aan de noodrem nadat Den Bosch-aanvoerder Danny Verbeek hem had gepoort. De Tsjech kreeg een gele kaart voor de overtreding.

Pas na een half uur liet NEC zich eventjes zien in een fase dat Den Bosch de teugels liet vieren. Mart Dijkstra mocht twee corners nemen. Uit een kopte Kvida via een verdediger over, de andere ging voorlangs. Voor grote kansen zorgden de bezoekers niet. Den Bosch deed dat wel uit een counter waarin de ploeg twee tegen één kwam te staan. Lartey Sanniez gaf dekking op Trotman, die op Branderhorst vuurde. Vlak voor rust ging de bal er echter alsnog in voor de thuisploeg. Uit een corner werkte Odenthal de bal ongelukkig in eigen doel, hoewel de goal eerst nog aan Mats Deijl werd gegeven. Onterecht was de voorsprong van Den Bosch allesbehalve.

Tweede helft

De trainers vonden het in de rust tijd voor een wissel. De ongelukkig spelende Odenthal bleef achter in de kleedkamer en voor hem kwam Frank Sturing. Rens van Eijden, na lange tijd weer op de bank, bleef daar ook. Na ruim tien minuten in de tweede helft kwam ook Jonathan Okita in de ploeg voor de tegenvallende Anthony Musaba. Na een korte fase voor Den Bosch nam NEC het heft in handen. Het was eigenlijk voor het eerst dat de bezoekers de thuisploeg onder druk hadden staan, maar daar profiteerde NEC niet van. Den Bosch hield stand en drukte NEC terug.

NEC speelde in een korte fase weer wat minder, maar het lukte de bezoekers wel om niet meer tegendoelpunten te krijgen. De Nijmegenaren werden vervolgens in het zadel geholpen door Den Bosch, want verdediger Leo Väisänen kreeg na zeventig minuten zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Ole Romeny. Hierdoor speelde NEC in de slotfase met een man meer. Een Nijmeegs offensief volgde, waaruit Sturing van afstand hard tegen de lat schoot. Het doelpunt viel maar niet en dus brachten de trainers ook nog Velikonja voor Dijkstra.

Dat hielp, want al snel daarna stond het 1-1. Een poging van Flemming werd gekraakt, terwijl Velikonja voorlangs leek te schieten. Romeny stond echter nog bij de tweede paal en werkte de bal in het doel. Het feest was wel van heel korte duur, want twee minuten later stond het al 2-1 voor Den Bosch. Branderhorst zat mis bij een hoekschop van Verbeek en bokste de bal weg. Ruben Rodrigues stond klaar om uit te halen en schoot raak, waardoor NEC opnieuw in de achtervolging moest. Dat lukt via Velikonja, die in de 93ste minuut voor 2-2 zorgde.

NEC kan zich snel herstellen, want komende maandag speelt de ploeg alweer. Dan komt De Graafschap op bezoek in Nijmegen. De vrijdag erna wacht een uitwedstrijd tegen FC Dordrecht.

Wedstrijdverloop

41' 1-0: eigen doelpunt (Odenthal).

70' Rode kaart: Väisänen.

78' 1-1: Romeny.

80' 2-1: Rodrigues.

90' 2-2: Velikonja.

Opstelling NEC: Branderhorst; Lartey Sanniez, Odenthal (46' Sturing), Kvida, Kuipers; Dijkstra (77' Velikonja), Flemming, Van de Looi; Musaba (57' Okita), Romeny, Wolters.

Opstelling FC Den Bosch: Van der Steen; Deijl, Väisänen, Velkov, Dkidak; Rodrigues (87' Meerveld), Van Moorsel, Felida, Laukart (65' Brouwers); Trotman (72' Voets), Verbeek.

In samenwerking met onze mediapartner ForzaNEC.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}