NEC stunt in Rotterdam tegen Excelsior

NEC stunt in Rotterdam tegen Excelsior

REGIO – NEC heeft zich dinsdagavond op bezoek bij Excelsior van zijn beste kant laten zien. Met een half B-elftal werd er bij vlagen zeer verzorgd gevoetbald en na 120 minuten voetbal zegevierden de Nijmegenaren ook.

Na een vroege 2-0 achterstand werd er met 2-3 gewonnen via treffers van Anass Achahbar, Sven Braken en Guus Joppen.

Elf meter

Jack de Gier koos ervoor om een aantal spelers rust te geven. Zo mochten Joey van den Berg, Mathias Bossaerts, Terry Lartey-Sanniez, Brahim Darri en Sven Braken op de bank beginnen. Wat opviel was dat Frank Sturing op het middenveld de voorkeur kreeg boven Kevin Jansen en Paolo Sabak. De eerste helft was allesbehalve saai. Excelsior, dat ook een aantal wijzigingen doorvoerde, kreeg weliswaar meer mogelijkheden, NEC deed niet onder van de Eredivisionist. Toch waren het de gastheren die 20 minuten de score openden. Luigi Bruins mocht van scheidsrechter Jochem Kamphuis vanaf elf meter aanleggen, nadat Leroy Labylle Fortes ongelukkig op zijn hak trapte. Bruins faalde niet: 1-0.

De tekst gaat verder na de video

Terneergeslagen

Nog geen twee minuten later verdubbelde Robin Buwalda de voorsprong. Hij werkte de bal ongelukkig achter Norbert Alblas. NEC oogde terneergeslagen maar rechtte de de rug knap. Ook de Nijmegenaren kregen een strafschop, nadat Fortes zich verslikte in een van de versnellingen van Ole Romeny. Anass Achahbar ging achter de bal staan en faalde niet: 2-1. De fase die daarna volgde was ook voor de Nijmegenaren, al wisten zij niet echt gevaarlijk te worden. Schoten van Tom Overtoom uit de tweede lijn bleken de grootste wapenfeiten van NEC. Adrie Poldervaart maakte zich zichtbaar zorgen over het spel van zijn ploeg.

Ndayishimiye

Hij wist zijn ploeg in de kleedkamer echter wel te motiveren, want Excelsior schoot uit de startblokken de tweede helft. Diverse hachelijke momenten in het Nijmeegse strafschopgebied waren het gevolg, maar ook nu nam NEC de regie na de beginfase weer over. Met name Jonathan Okita en Leroy Labylle stichtten gevaar, maar de scherpte voor de goal ontbrak. Met nog twintig minuten op de klok gunde De Gier Paolo Sabak zijn debuut en bracht hij ook Ndayishimiye binnen de lijnen.

Strafschop en rood

En met succes, want niet veel later ging de bal voor de derde keer op de stip! Ook nu weer versierde Romeny de strafschop. De vleugelaanvaller struikelde over zijn eigen hakken, maar Kamphuis wees resoluut naar de stip. De ingevallen Sven Braken benutte de strafschop en bracht NEC op gelijke hoogte. NEC had het zwaar, maar werd wederom te hulp geschoten door de scheidsrechter. Hij gaf Edwards zijn tweede gele kaart voor een schwalbe en stuurde ook assistent-trainer Hoekstra naar de tribune. NEC wilde met een man meer absoluut de verlenging voorkomen en was zoekende naar de winnende treffer, maar daar slaagde het niet in. De ploeg ontsnapte zelfs toen El Hamdaoui enkele seconden voor tijd de paal raakte. De rebound was niet aan Messaoud besteed. Direct daarna gaf Kamphuis het signaal dat er dertig minuten bijkwamen.

Strafschoppen

In die verlenging kregen beide ploegen een extra wissel, een van de nieuwe regels in het bekertoernooi. Bij NEC verving Brahim Darri Romeny, die niet meer helemaal fit was. Achterin had NEC de zaakjes op orde, ondanks de vele wisselingen in die linie. Beide ploegen leken te loeren op strafschoppen. Toch bleek dat direct na de pauze anders te zijn. NEC startte direct aanvallender en dat wierp snel zijn vruchten af! In de 107e minuut schoot Guus Joppen NEC op voorsprong. De rechtsback, die een prima wedstrijd speelde, kwam via een kaats van Sven Braken in kansrijke positie en schoot feilloos raak. Daarna ging Excelsior voor een slotoffensief, maar met tien man wist de ploeg van Poldervaart weinig te creëren.

Kraker tegen Go Ahead Eagles

Zo boekte NEC een schitterende overwinning op Excelsior en gaat het zaterdagavond tijdens de loting voor tweede ronde in de koker. Voor de ploeg is het nu zaak om snel te herstellen voor de kraker tegen Go Ahead Eagles aanstaande vrijdag in het Goffertstadion.

Opstelling NEC Alblas; Joppen, Buwalda, Kvida, Labylle; Sturing, Overtoom (C) (73. Sabak), Dijkstra; Okita (73. Ndayishimiye), Achahbar (46. Braken), Romeny (91. Darri)

Opstelling Excelsior Damen; Fortes, Mattheij, Matthys (113. Omarsson), Van der Meer; Hadouir (68. El Hamdaoui), Koolwijk (91. Burnet) (C), Schouten; Edwards, Mahmudov (70. Messaoud), Bruins

Scoreverloop

20. Luigi Bruins (penalty) 1-0

22. Buwalda (e.d.) 2-0

34. Achahbar (penalty) 2-1

80. Braken (penalty) 2-2

107. Joppen 2-3

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}