Niet eenvoudig om restwarmte steenfabrieken Deest te gebruiken voor woningen

Niet eenvoudig om restwarmte steenfabrieken Deest te gebruiken voor woningen

DEEST – Het wordt niet eenvoudig om restwarmte van de steen- en dakpannenfabrieken in Deest te gebruiken om woningen in de wijk Wilgenland in Deest te verwarmen. Dat antwoordt het college van B&W van Druten op raadsvragen vanuit de partij Sociaal Maas en Waal.

De gemeente heeft hierover overleg gevoerd met woningcorporatie Woonwaarts en de steen- en dakpannenfabrieken Vogelensangh en Wienerberger. In de Routekaart Energieneutraal Druten uit oktober 2018 was aangekondigd dat er een onderzoek zou komen naar de mogelijkheden om de restwarmte te gebruiken.

Tekst gaat verder onder de video.

Onderzoek door adviesbureau

Inmiddels heeft de gemeente Druten Installatietechnisch Adviesbureau Nevision in de arm genomen om mogelijke oplossingen voor de warmtetransitie in beeld te brengen. Nevision gaat onderzoek plegen bij Vogelensangh en Wienerberger en gaat ook nader in overleg met Woonwaarts. Volgens de gemeente zijn de uitkomsten van het onderzoek nog niet bekend.

Sociaal Maas en Waal wijst er op dat de dorpsvernieuwing in wijken die dreigen te verpauperen, zoals Wilgenland, een hoge prioriteit moeten hebben bij het college en de gemeenteraad. Volgens de partij dreigt de situatie in Wilgenland in Deest qua leefbaarheid en woongenot door de bodem te zakken. Sociaal Maas en Waal gaat er vanuit dat het college het hiermee eens is.

Woonwaarts heeft visie voor Wilgenland

Het college antwoordt dat Woonwaarts een visie voor de wijk heeft opgesteld en dat men samen met de woningcorporatie gaat bekijken op welke wijze Wilgenland het beste kan worden aangepakt. In dit hele proces zal het college een leidende rol op zich nemen.

De bewoners van Wilgenland hebben eerder al een brief ontvangen dat de woningcorporatie de renovatie tijdelijk heeft uitgesteld. Sociaal Maas en Waal is van mening dat ook de buurt betrokken moet worden bij de plannenmakerij.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}