Nieuwe ontdekkingen in Rivierpark rond nevengeul

Nieuwe ontdekkingen in Rivierpark rond nevengeul

NIJMEGEN – Burgemeester Bruls heeft donderdag aan Rijkswaterstaat de rapporten overhandigd over de archeologische opgravingen in het nieuwe Rivierpark. Het is de afsluiting van jarenlang archeologisch onderzoek in de Waalsprong.

Zo blijkt dat de Waal al rond het jaar 0 op dezelfde plek stroomde als de Spiegelwaal nu. Opvallend zijn verder de ontdekking van kasteel Lent en een onbekend onderdeel van schans Knodsenburg. Ook zijn een ravelijn en de vondst van kanonskogels, gesprongen kanonslopen en zelfs gesneuvelde soldaten van belang. Die zaken leveren belangrijke informatie over de gevechten rondom de schans aan de overkant van de Waal.

25 eeuwen geschiedenis

Nijmeegse archeologen hebben zeven wetenschappelijke rapporten geschreven. In 4600 pagina’s wordt alles uitgelegd over de vindplaatsen die boven de grond kwamen, voordat de Spiegelwaal werd gegraven.

De 25 eeuwen geschiedenis die tevoorschijn zijn gekomen, laten zien hoe rijk het verleden van de oudste stad van Nederland is. Bovendien is ook nu weer duidelijk geworden dat er zich toch steeds verrassingen in de bodem bevinden.

Congres

Eerder donderdag is er in een congres gediscussieerd over hoe je het beste de geschiedenis weer terug kunt laten komen in het landschap. In het Rivierpark is dat al gedaan. Op verschillende plekken is iets van het verleden te vinden zoals de twee opgegraven delen van de Duitse betonnen wegversperring uit 1943. Verder zijn nog de kazematten uit 1936 zichtbaar.

Versteende eik

Op de plek aan de noordkant van het eiland Veur-Lent is met wallen, trappen en de originele funderingen van de ingang schans Knodsenburg weer zichtbaar gemaakt. Een eeuwenoude versteende eik ligt nu nog aan de Oosterhoutsedijk, maar krijgt binnenkort een plek in de Spiegelwaal, waar hij dienst gaat doen als leefgebied voor planten en insecten.

Downloaden rapporten

Volgens de gemeente Nijmegen zijn de rapporten niet in de boekhandel te koop, maar wel te downloaden. Dit kan op de website regionaalarchiefnijmegen.nl In de digitale studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen kan dan worden gezocht op Archeologische Berichten Nijmegen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}