Nijmeegs raadslid wil voorrang lokale jongeren bij huurwoning

Nijmeegs raadslid wil voorrang lokale jongeren bij huurwoning

NIJMEGEN – Raadslid Paul Eigenhuijsen van de partij VoorNijmegen.Nu wil dat Nijmeegse jongeren voorrang krijgen bij de toewijzing van huurwoningen. Het gaat om jongeren met een laag inkomen die een huisvestingsvergunning hebben om in een goedkope huurwoning te mogen wonen.

Hiertoe gaat Eigenhuijsen op woensdag 26 juni een motie indienen, tijdens de op één na laatste vergadering van de gemeenteraad voor het zomerreces. Het is nog niet duidelijk of zijn motie, om een voorrangsregel voor lokale jongeren op te nemen in de nieuwe huisvestingsverordening, de steun krijgt van de andere fracties in de gemeenteraad.  

Jarenlang onafgebroken in Nijmegen wonen

Eigenhuijsen constateert in de motie dat Nijmegen een woningprobleem heeft, dat zeker ook speelt onder de Nijmeegse jongeren. Met lokale jongeren worden jongeren bedoeld die een maatschappelijke of economische binding hebben met Nijmegen.

Van maatschappelijke binding is sprake als men de afgelopen zes jaar onafgebroken in de gemeente Nijmegen heeft gewoond. Of in de afgelopen tien jaar ten minste een periode van zes jaar onafgebroken in Nijmegen te hebben gewoond.   

Raadslid Eigenhuijsen gaat zijn motie, met de titel “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!”, indienen bij de bespreking van de problemen over de verkamering.  

Sociale huurwoning

Een huisvestingsvergunning heeft men nodig om in een goedkope huurwoning te mogen wonen. Zo zorgt de gemeente ervoor dat goedkope huurwoningen worden verhuurd aan personen met een lager inkomen.

Ook woningcorporaties mogen eisen stellen aan inwoners die in aanmerking willen komen voor een sociale huurwoning. Voor een kamer bij een hospita is geen huisvestingsvergunning nodig.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}