Nijmeegse Repair Cafés vieren 10-jarig bestaan

Nijmeegse Repair Cafés vieren 10-jarig bestaan

NIJMEGEN – De Nijmeegse Repair Cafés vieren op vrijdag 18 oktober de 10de verjaardag van Repair Café in Nederland. Het café is een initiatief van Martine Postma, die in 2009 het allereerste Repair Café organiseerde in Amsterdam. Na 10 jaar zijn er nu al 474 Repair Cafés in Nederland en 1916 wereldwijd.

In Nijmegen zijn er 7 cafés in verschillende wijken en ook in de buurgemeenten worden Repair Cafés georganiseerd. Samen zorgen ze ervoor dat er minder spullen worden weggegooid. Met de SIRE-campagne Waardeer het, repareer het, onderschrijven zij het belang van repareren en het zorgvuldig omgaan met grondstoffen.

Zelf meehelpen kan ook

Op een Repair Café kunnen mensen terecht voor reparaties aan kleine elektrische en huishoudelijke apparaten, kleding, meubeltjes, laptops, speelgoed, fietsen en rollators. Als het mogelijk is zal de brenger gevraagd worden zelf de handen uit de mouwen te steken.

Kapper

Bij de locatie Willemskwartier, Huis van Compassie is er op 18 oktober eerst een gezamenlijke lunch voor vrijwilligers van de verschillende Repair Cafés uit de Nijmeegse wijken.

Ook hier proberen deskundige reparatievrijwilligers zoveel mogelijk spullen van de afvalberg te redden. Gereedschap en reparatiemateriaal zijn aanwezig. Er is hier dan ook een Kappers Café voor mannen, vrouwen en kinderen.

Helpende hand welkom

Ook wie niets heeft om te repareren, kan bij het Repair Café meehelpen bij een reparatie van iemand anders of voor een gezellig praatje. Het doel is niet alleen het repareren van spullen en het verminderen van afval, maar ook om mensen uit de stad samen te brengen en te verbinden.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}