Nijmeegse supermarkten mogen in december langer open op zon- en feestdagen en 's nachts laden en lossen

Nijmeegse supermarkten mogen in december langer open op zon- en feestdagen en 's nachts laden en lossen

NIJMEGEN – Supermarkten in Nijmegen mogen in de maand december op zon- en feestdagen langer open zijn. Dat heeft het college dinsdag besloten. In plaats van openingstijden van 12.00 tot 22.00, mogen de supermarkten nu van 6.00 tot 22.00 open zijn. Het college geeft hiermee gehoor aan een oproep van het Centraal Bureau Levensmiddelen. De verruimde openingstijden gelden niet voor kerstavond, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag. Ook laden en lossen tussen 23.00 en 7.00 wordt toegestaan voor supermarkten.

Bezoekers spreiden

In oktober hebben werd het verzoek van de supermarkten om ruimere openingstijden op zon- en feestdagen om de drukte in de supermarkt beter te kunnen spreiden afgewezen. “Zoals afgesproken zouden we monitoren hoe druk het is in de supermarkten en zouden we het verloop van de landelijke maatregelen inzake COVID-19 in de gaten houden”, laat het college weten. “Indien nodig zouden we hier eind november op terugkomen. Daarnaast hebben we een brief ontvangen van het Centraal Bureau Levensmiddelen waarin zij het zeer dringende beroep doen op alle gemeenten in Nederland om extra ruimte te creëren om zoveel mogelijk winkeluren beschikbaar te stellen. Door het verruimen van de winkeltijden op zondag kunnen de grote klantenstromen zo goed mogelijk verwerkt worden. Vooral in de decembermaand hebben supermarkten dringend behoefte om klantenaantallen zo veel mogelijk te spreiden over de uren van de dag en de dagen van de week. De recente beperkingen van beschikbare winkeluren door verplichte uren voor ouderen en kwetsbaren en het verbod op de verkoop van alcoholhoudende dranken na 20.00 heeft als consequentie dat het op de overige uren drukker wordt of dat mensen extra naar de supermarkt moeten omdat ze niet alle boodschappen hebben kunnen doen.”

Laden en lossen

Het Centraal Bureau Levensmiddelen wilde ook dat de venstertijden voor laden en lossen voor supermarkten verruimd worden. Ook hiertoe besluit het college nu. “Volgens de venstertijden mogen de supermarkten hun winkels bevoorraden tussen 07.00 en 23.00. Door het toestaan van bevoorrading van de supermarkten tussen 23.00 en 07.00 kan de logistieke en de operationele planning van supermarkten maximaal flexibel zijn in deze periode. Dat zorgt ervoor dat de consument niet voor lege schappen komt te staan. Het is daarom nodig dat supermarkten ook ’s nachts bevoorraad kunnen worden. Verspreiding van de bevoorrading zorgt ervoor dat er ook meer gespreid gewerkt worden. Door meer flexibiliteit hoeven vulploegmedewerkers en klanten elkaar zo min mogelijk te treffen.” De gedoogsituatie zal niet langer voortduren dan strikt noodzakelijk om de bevoorrading van de supermarkten op peil te houden, zegt het college toe. “In het begin van de coronamaatregelen zijn de venstertijden ook verruimd. Hiervan hebben met name de grotere supermarkten gebruik gemaakt. Er is in deze periode slechts één klacht via ODRN binnengekomen inzake het laden en lossen van een supermarkt voor 07.00. Het belang van de voedselvoorziening dient in deze uitzonderlijke situatie zwaarder te wegen dan andere belangen zoals geluidsoverlast.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}