Nijmegen: 23 straatnamen voor verzetsdeelnemers in Hof van Holland

Nijmegen: 23 straatnamen voor verzetsdeelnemers in Hof van Holland

NIJMEGEN – In de nieuwe Waalsprongwijk Hof van Holland krijgen 23 straten de naam van verzetsdeelnemers. Het is volgens gemeente Nijmegen een eerbetoon aan dappere mensen in het Nijmeegse verzet. Welke straten het worden is duidelijk nu het stratenpatroon van de nieuwbouw in Hof van Holland grotendeels bekend is.

Een externe commissie ‘Het Nijmeegs verzet zichtbaar maken’ heeft 20 namen van verzetslieden geselecteerd en het college van B&W heeft er dit jaar nog 3 aan toegevoegd. Hof van Holland ligt in Nijmegen Noord vlakbij de brug ‘De Oversteek’ .

Naar gemeenteraad

Het college van B&W heeft de straatnaamgeving Hof van Holland goedgekeurd. Dit betekent dat de gemeenteraad binnenkort beslist over straatnamen die naar verzetsdeelnemers worden genoemd: Riet van Alebeekstraat, Victor Beermannhof, Ferdinand Biesselshof, Dick Boerrigterplein, Brendel-Jansenstraat, Theo Dobbestraat, Jeanette Geldensstraat, Truus Gelsingstraat, Albert van Hedelgaard, Jan Hogerlandstraat, Jozef van Hövellpark, Moormannstraat, Geert Niemeijerhof, Nel Petersstraat, Poelen-Hendrikspad, Jozef Rodriguezplein, Kees van Sambeekstraat, Spijkstra-Bruijnhof, Tine Vastbinderhof, Annie van Velzenhof, Jacques de Weertstraat, Peter Willstraat en het Oranje Marieplein.

Drie politievrouwen in het verzet

Ook is er op dit moment ruimte voor drie extra straatnamen. Het college stelt de namen van drie politievrouwen voor die in het Nijmeegse verzet zaten: Annie van Velzen, Tine Vastbinder en Jeanette Geldens. De laatstgenoemde vrouw zat niet alleen in het verzet, maar was ook de eerste vrouw in dienst bij de Nijmeegse politie.

Foto boven: Koningin Wilhelmina bezoekt voormalige verzetshaard De Bonte Os van 'Oranje Marie' Henriette Witteveen-van Gaalen. (foto: Regionaal Archief Nijmegen)

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}