Nijmegen is de sportiefste stad van Gelderland

Nijmegen is de sportiefste stad van Gelderland

NIJMEGEN – De inwoners van Nijmegen zijn echte sportievelingen: van alle Gelderse steden doen Nijmegenaren het meest aan sport. Dat blijkt uit de nieuwe Atlas voor Gemeenten, die woensdag uitkwam. Wat betreft het aanbod aan sport scoort Arnhem echter hoger. Gelderland als geheel doet het met name goed met ongeorganiseerde sporten zoals wielrennen, hardlopen en fitnessen. Amersfoort staat dit jaar aan top en is de sportiefste stad van Nederland. Nijmegen staat daarin op de vierde plaats.

50 gemeenten vergeleken

De sportindex van stichting Atlas voor Gemeenten is tot stand gekomen in samenwerking met Academie Sport en Bewegen van Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN). De vijftig Nederlandse gemeenten met de meeste inwoners werden beoordeeld. De Atlas voor Gemeenten komt ieder jaar uit, steeds met een ander thema. Dit jaar is sport dus dat thema.

Een conclusie uit het onderzoek is dat mensen niet automatisch meer gaan sporten als er in hun gemeente meer sportaanbod is. Sportdeelname hangt ook af van veel andere factoren. HAN-onderzoeker Willem de Boer legt uit: “Een goede sportinfrastructuur is belangrijk, maar speelt vooral een randvoorwaardelijke rol voor gemeentelijke sportdeelname. Vooral het opleidings- en inkomensniveau verklaren de verschillen tussen gemeenten, maar ook tussen wijken in dezelfde stad.”

Gezondheid

Het verband tussen sporten en gezondheid wordt door het onderzoek nog maar eens bevestigd. In gemeenten waarin veel wordt gesport ervaren de inwoners over het algemeen een betere gezondheid. Ook laten de cijfers zien dat de zorgkosten in sportieve gemeenten lager zijn.

Hieronder de lijst met 50 gemeenten. Bron: atlasvoorgemeenten.nl.

Foto: Atlas voor Gemeenten

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}