Nijmegen kreeg noodhulp van Amerikaanse stad Albany

Het door het bombardement zwaar getroffen Nijmegen is kort na de oorlog geadopteerd door Albany, de hoofdstad van de staat New York. Generaal-majoor James Gavin, die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van Nijmegen, had hierbij het voortouw genomen. Hij wilde zoveel mogelijk doen om de door Amerikaanse bommen getroffen Nijmegenaren een helpende hand te bieden.Tijdens de Nijmegenweek die in april 1947 in Albany werd gehouden, bracht de delegatie die in onze stad was geweest verslag uit over hun ervaringen. In die week werden de goederen voor Nijmegen ingezameld.

De New Yorkse hoofdstad stuurde een scheepslading van 300-ton hulpgoederen naar Nijmegen. De gedoneerde medische benodigdheden, voedsel, kleding, speelgoed, vensterglas, bouwmaterialen en andere hulpgoederen kwamen goed van pas bij de wederopbouw en terugkeer naar het normale leven in Nijmegen.

Op YouTube is een lange amateurfilm over Albany in oorlogstijd te zien, met onder andere de inzameling van metalen voor de Amerikaanse oorlogsindustrie en hulpgoederen voor Europa.
Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}