Nijmegen krijgt eerste twee Tiny Forests

Nijmegen krijgt eerste twee Tiny Forests

NIJMEGEN – Leerlingen uit Nijmegen planten eind deze maand de eerste twee Tiny Forests van Nijmegen. Dat gebeurt in de buurt van de Energieweg, als onderdeel van de Groene Buffer in Nijmegen-West.

Dit alles in samenwerking met de gemeente en IVN Natuureducatie. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan.

Tiny Forest Wolfsbosje en Tiny Forest Biezenbos

Het Ecoteam van het Dominicus College begint op 20 november met de aanplant van het Tiny Forest Wolfsbosje. Acht dagen later planten de Tiny Forest Rangers van Aquamarijn het Tiny Forest Biezenbos langs de Mercuriusstraat.

De komende twee jaar wil initiatiefnemer IVN meer dan 100 Tiny Forests realiseren in Nederland. In Nijmegen maken de gemeente en de provincie Gelderland vier van dergelijke minibossen mogelijk. Binnenkort starten de voorbereidingen met initiatiefnemers uit de wijken Lent en Grootstal.

Tiny Forest prettige plek voor mens en dier

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Een minibos in je buurt zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Kindcentrum Aquamarijn zegt hard te werken aan basisvaardigheden én een brede ontwikkeling van leerlingen ten aanzien van sport en gezondheid. Het adopteren van Tiny Forest Het Biezenbos past daarbij.

Kloof tussen mens en natuur groter dan ooit

Het Dominicus college is onder begeleiding van de Bastei bezig om een duurzame school te worden. Leerlingen van het Ecoteam planten het Tiny Forest Wolfsbosje vlak bij hun school aan. Het beheer komt in handen van de buurt te liggen.

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur volgens IVN Natuureducatie groter dan ooit. “Een Tiny Forest in de buurt zorgt voor een gezondere leefomgeving en brengt buurtbewoners dichter bij elkaar.” IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, want zo komt de natuur voor iedereen dichterbij.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}