Nijmegen krijgt mobiel tankstation voor boten (video)

Nijmegen krijgt mobiel tankstation voor boten (video)
Binnenvaartschippers die Nijmegen aandoen, kunnen voortaan gebruik maken van een mobiele walstroomgenerator op biogas. Schepen gebruiken walstroom voor hun elektriciteitsbehoefte in plaats van de eigen dieselgenerator. De mobiele walstroomgenerator is tot het einde van dit jaar in Nijmegen te vinden. Het gaat om een demonstratieproject van Mobiele Stroom BV in samenwerking met de gemeente Nijmegen.


Walstroom
Om op plekken waar geen “vaste” walstroom aanwezig is tóch walstroom aan te kunnen bieden aan binnenvaartschepen, biedt de mobiele walstroomgenerator uitkomst. De tarieven voor mobiele walstroom zijn gelijk aan vaste walstroomtarieven.

Biogas
Walstroomgenerators op biogas zijn schoner en stiller dan de eigen dieselgenerator van binnenvaartschepen. In Nijmegen wordt vooral vraag verwacht vanuit de diverse kanaalhavens en de tijdelijke haven aan de noordkant van Nijmegen.

Nijmeegse havens
Waar de meeste riviersteden met de rug naar het water liggen, omarmt Nijmegen de Waal. De Nijmeegse havens zijn de transportschakel tussen de havens van Rotterdam en het Duitse Ruhrgebied. Ze vormen Nederlands grootste binnenvaarthaven. De containerterminal trekt veel kustschepen. Jaarlijks varen er 165.000 vrachtschepen via Nijmegen, die samen goed zijn voor 160 miljoen ton aan goederen.

Inzetten op festivals
De mobiele walstroomgenerator kan voor verschillende doelen ingezet worden. Niet alleen voor schepen. Denk bijvoorbeeld ook aan evenementen als muziekfestivals of aan de kermis. Waar met dieselgeneratoren het publiek nogal eens weggejaagd wordt door de enorme stank die van de diesel af komt, heeft de mobiele walstroomgenerator dit probleem helemaal niet.
Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}