Nijmegen krijgt vijf miljoen euro voor aardgasvrij Hengstdal

Nijmegen krijgt vijf miljoen euro voor aardgasvrij Hengstdal

NIJMEGEN – De gemeente Nijmegen krijgt een rijksbijdrage van vijf miljoen euro om het project Buurt Energie Systeem in Hengstdal op te zetten. Met dat geld wordt ervoor gezorgd dat Hengstdal een proeflocatie wordt voor aardgasvrij wonen, waarbij buurtbewoners zelf meebeslissen over hoe het warmtesysteem eruit komt te zien.

Het gaat in eerste instantie om vijfhonderd woningen in Hengstdal. Huurders en particuliere huiseigenaren krijgen zeggenschap over de exploitatie en het benodigde eigenaarschap over het zogeheten Buurt Energie Systeem (BES).

Het is de bedoeling dat alle partijen die meedoen in het BES leren van wat ze doen in de wijk, om zo in de toekomst een voorbeeld te kunnen zij voor een Buurt Energie Systeem dat in heel Nederland te gebruiken is. 

'Iedere buurt een eigen aanpak'

Wethouder duurzaamheid Harriët Tiemens zegt over de toekenning: “Het Buurt Energie Systeem is een mooie stap in het aardgasvrij maken van Nijmegen. We hebben de afgelopen periode geleerd dat iedere buurt een eigen aanpak nodig heeft die we zo veel mogelijk samen met de bewoners bepalen. Het idee van een Buurt Energie Systeem past heel goed daarbij. Ik ben daarom erg blij dat we nu met deze belangrijke rijksbijdrage en de grote inzet van Alliander, Woonwaarts en buurtbewoners echt aan de slag kunnen in en met de wijk.” 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}