Nijmegen niet in zee met Vattenfall voor warmtetransportnet stationsgebied

Nijmegen niet in zee met Vattenfall voor warmtetransportnet stationsgebied

NIJMEGEN – Het Nijmeegse college ziet af van het ondertekenen van een convenant met energieleverancier Vattenfall voor de realisatie van een warmtetransportnet in het stationsgebied. Het voorstel is niet in overeenstemming met de gemeentelijke uitgangspunten, omdat derden-toegang op de leiding voor andere producenten en leveranciers van warmte tegengehouden wordt.

Belemmering

In het Waalfront heeft Vattenfall onder andere een warmtenet-transportleiding gerealiseerd om aardgasvrij verwarmen mogelijk te maken. Deze leiding wil men graag doorleggen naar het stationsgebied, vanaf Handelskade tot aan Stationsplein. Het convenant dat Vattenfall voorgelegd heeft aan de gemeente Nijmegen staat enkel brontoegang op de transportleiding in het stationsgebied toe en geen leverancierstoegang voor andere warmteproducenten. “Het is met het onderschrijven van het convenant uitgesloten dat een andere warmteleverancier gebruik mag maken van het transportnet van Vattenfall", laat het college weten. "Onze inschatting is dat een toekomstige nieuwe warmtebron direct op de transportleiding van Indigo wordt aangesloten. Het principe vanuit Vattenfall voor enkel brontoegang, geen leverancierstoegang en middels verplichte verkoop van warmte aan Vattenfall, zal ongewenste gevolgen hebben voor onze transportnetbeheerder Indigo. Het vormt een belemmering om in de toekomst andere marktpartijen of bronnen een gelijk speelveld aan te bieden.”

Beraden op andere opties

Het college verwacht op zoek te moeten naar een nieuwe oplossing voor het verwarmen van het stationsgebied. “Met het niet onderschrijven van het convenant verwachten wij niet dat Vattenfall nog een warmtenet naar het stationsgebied wil aanleggen. Daarmee moeten wij ons gaan beraden op andere opties om het stationsgebied aardgasvrij te kunnen verwarmen.”

Dion van Alem
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}