Nijmegen omarmt de brandgrens

Nijmegen omarmt de brandgrens

NIJMEGEN – Honderden mensen verzamelden donderdagavond in de binnenstad om eer te betonen aan de bombardementsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een kwartier lang vonden er op meer dan dertig verschillende plekken in het centrum optredens plaats. Koren zongen uit volle borst, en vertellers deelden verhalen over hun naasten.

Brandgrens

De zogenaamde ‘brandgrens’ markeert het centrumgebied dat het zwaarst getroffen werd. De Burchtstraat, de Marikenstraat, en Plein 1944 waren enkele van de locaties waar een lint aan lampjes doorheen ging. Een doodse stilte viel toen de kerkklokken om stipt 20.00 uur luidden. Daarna renden fakkeldragers gedurende het opeenvolgende kwartier langs de grenslampjes. Aan het einde van het herdenkingskwartier vertrokken de vele bezoekers richting Museum het Valkhof, waar men gratis entree kreeg tot een tentoonstelling over het bombardement.

Reacties

De menigte was erg te spreken over de avond. "Indrukwekkend" en "ontroerend" waren omschrijvingen die vaak gebruikt werden. Het was een emotionele avond voor degenen die hun geliefden in de oorlog hebben verloren, maar ook mensen uit andere regio’s - die minder verbintenis met de stad hebben - spraken ontroerd over wat ze die avond zagen. Van de slachtoffers kon men een uitgeprinte foto kiezen, om die vervolgens mee te nemen op de tocht. Een bezoeker vertelde hoe hij een portret van een kind uit had gekozen. “Ik ken het jongetje niet, maar het raakt mij dat er 200 kinderen om zijn gekomen die dag.”

De avond op 21 februari vormde het begin van een reeks evenementen, die de opeenvolgende dagen in de binnenstad plaats vinden.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}