Nijmegen Rechtsaf: ‘Mogelijk juridische stappen tegen gebiedsverbod Bruls’

Nijmegen Rechtsaf: ‘Mogelijk juridische stappen tegen gebiedsverbod Bruls’

NIJMEGEN – Leden van actiegroep Nijmegen Rechtsaf overwegen juridische stappen tegen burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Twee leden van die groep ontvingen dinsdag een brief van de burgemeester waarin hij de groep dringend verzocht zaterdag niet in het centrum van Nijmegen te verschijnen. Dan wordt de aankomst van Sinterklaas in Nijmegen gevierd.

Geen dreigementen

Woordvoerder van Nijmegen Rechtsaf Michel van den Bergh reageerde dinsdagavond in de RN7 Avondshow op het ‘gebiedsverbod’. Hij vermoedt dat het verbod iets te maken heeft met de intocht van vorig jaar. “Nijmegen Rechtsaf heeft toen gecontroleerd of er geen demonstraties langs de route werd opgetuigd door tegenstanders van Zwarte Piet”, aldus Van den Bergh. Net als dit jaar verbood Bruls ook vorig jaar elke demonstratie langs de route van de Sint. Van den Bergh bestrijdt dat Nijmegen Rechtsaf op sociale media dreigementen richting tegenstanders van Zwarte Piet heef geuit, zoals Bruls beweert. “Dat is helemaal niet waar”, zegt Van de Bergh. Hij denkt dat de burgemeester op die manier het gebiedsverbod enkel wil rechtvaardigen.

Tekst gaat verder onder de audio.

Spandoek verwijderd

De actiegroep is volgens de woordvoerder ook helemaal niet van plan om te demonstreren. “Wij zijn tegen alle demonstraties op kinderfeesten”, aldus Van den Bergh, die van mening is dat Nijmegen Rechtsaf vorig de openbare orde ook in het geheel niet heeft verstoord. “Wij hebben we een spandoek verwijderd”, zegt Van den Bergh. Hij vindt dat de actiegroep het recht had dat te doen. “Er waren ook geen tegendemonstranten in de buurt van het doek. Daarom hebben wij het weggehaald”. 

Rotzooi trappen

Volgens de woordvoerder van Nijmegen Rechtsaf heeft de groep regelmatig contact gezocht met de burgemeester om met hem van gedachten te wisselen. “Bruls wilde helaas de dialoog niet met ons aangaan. Hij denkt dat wij alleen uit zijn op rotzooi trappen.” De groep beraadt zich nu op juridische stappen om toch bij de intocht van Sinterklaas aanwezig te kunnen zijn.

Lees ook: Nijmegen kan rekenen op KOZP-demonstratie bij intocht

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}