Nijmegen: verkamering aan banden, straf no-show bezichtiging sociale huurwoning

Nijmegen: verkamering aan banden, straf no-show bezichtiging sociale huurwoning

NIJMEGEN – Nijmegen moet voor de komende vier jaar een nieuwe Huisvestingsverordening vaststellen, en maakt daarbij gebruik van de gelegenheid om verkamering van zelfstandige woonruimte aan banden te leggen. Ook wordt er een straf ingesteld voor woningzoekenden die zijn uitgenodigd voor een bezichtiging van een sociale huurwoning, maar niet komen opdagen.

Verkameren verder gereguleerd

De Huisvestingswet is ook de juridische basis voor het kamerverhuurbeleid. Daarom gebruikt de gemeente deze gelegenheid ook om nieuwe regels te stellen aan het verkameren of aan de woonbestemming onttrekken van woningen. Dit gaat gereguleerd worden met vergunningen bij woningen met een WOZ-waarde tussen de 220.000 en 290.000 euro. Voor een aantal aangewezen wijken geldt dit voor alle woningen onder de 290.000 euro. Het gaat hierbij om de volgende wijken: Benedenstad, St. Anna, Neerbosch-Oost, Centrum, Hatertse Hei, Zwanenveld, Bottendaal, Grootstal, Lankforst, Galgenveld, Hatert, De Kamp, Altrade, Brakkenstein,  Hunnerberg, Biezen, Hengstdal, Wolfskuil, Nijeveld en Heseveld. Bij woningen onder de 220.000 euro mag er sowieso niet verkamerd worden. Dat is nu nog 180.000 euro. Het doel van deze regels is om hiermee de schaarse woonruimtevoorraad in de stad te beschermen.

Straf voor no-show

Mensen die gereageerd hebben voor een sociale huurwoning, maar ondanks een uitnodiging voor een bezichtiging niet komen opdagen kunnen vanaf 2020 rekenen op sancties, net zoals dit nu al bij het lotingmodel het geval is. Bij een no-show of bij niet reageren komt er eerst een waarschuwing, en daarna mag de woningzoekende in kwestie twee maanden niet meer reageren op aanbod. ‘Het niet komen opdagen en niet reageren van woningzoekenden die een uitnodiging hebben gehad voor een bezichtiging kan leiden tot lange verhuurprocessen met leegstand en langer wachten voor woningzoekende die de woning wel willen huren,’ vindt de gemeente.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}