Nijmegen werkt coronamaatregelen bij

Nijmegen werkt coronamaatregelen bij

NIJMEGEN – De gemeente Nijmegen stopt met een aantal maatregelen om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten. Zo vervalt de mogelijkheid om supermarkten ’s nachts te bevoorraden en de verruiming van de openingstijden op zon- en feestdagen.

Andere maatregelen gaan door tot 1 september en er komen zelfs een aantal nieuwe maatregelen bij, zoals de vrijstelling van huur die scholen moeten betalen voor buitensportaccommodaties.

Volgens burgemeester Bruls is het logisch dat een aantal maatregelen vervalt. Zo hingen de verruimde openingstijden van supermarkten en de mogelijkheid om die ’s nachts te bevoorraden, vooral samen met het hamstergedrag dat mensen in het begin van de coronacrisis vertoonden en met de noodzaak om consumenten te spreiden. “Gelukkig is dat nu weer voorbij”, aldus Bruls.

Buitensportaccommodaties gratis

Ook het tijdelijk stopzetten van betalingen en aanslagen voor ondernemers vervalt, tenzij burgers of bedrijven aantoonbaar financiële problemen ondervinden als gevolg van de coronacrisis, aldus het college. “Voor die situaties blijft gelden dat we maatwerk leveren, ruimhartig zijn met betalingsregelingen en niet actief invorderen.” Zorgaanbieders kregen de afgelopen periode gewoon betaald, ook als zij niet aan de contractafspraken voldeden, maar het college gaat er nu vanuit dat zij weer conform die afspraken zorg aanbieden.

Gebruikers van buitensportaccommodaties zoals scholen, krijgen geen rekening, omdat het college buitensporten juist stimuleert. En per 1 juli zou de huur voor woningen en standplaatsen in eigendom van de gemeente omhoog gaan met de maximaal toegestane 5,1 procent. Maar het college stelt nu voor om de huurverhoging te beperken tot 2,5 procent. Dat is gelijk aan de gemiddelde huurverhoging van woningbouwcorporaties in Nederland. Bovendien hoeft die huurverhoging pas vanaf 1 januari te worden betaald, tot die tijd worden de huurprijzen bevroren.

Steun voor Stevenskerk

Organisaties die natuur- en milieu educatie aanbieden, krijgen hulp omdat zij inkomsten hebben gederfd en om hun locaties coronaproof te maken.  Zo kunnen ze bij het nieuwe schooljaar hun lessen weer zo snel mogelijk opstarten. Ook de Stevenskerk krijgt hulp. Normaal wordt het onderhoud betaald door verhuur van de kerk voor evenementen en dergelijke. Maar nu kon dat natuurlijk niet en dat mag volgens het college niet ten koste gaan van het onderhoud van dit Rijksmonument. Hetzelfde geldt voor de Lutherse kerk.

Het college erkent het risico dat bepaalde instellingen het ondanks de steunmaatregelen toch niet zullen overleven. Het college hierover: “In dat geval zullen we opnieuw overwegen om aanvullende maatregelen te nemen.”

Via onze mediapartner Omroep Gelderland.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}