Nijmegen wil wielerwedstrijd hosten als Gelderse Sport- en Beweegstad

Nijmegen wil wielerwedstrijd hosten als Gelderse Sport- en Beweegstad

NIJMEGEN – Het Nijmeegse college wil in 2020 het tweejaarlijkse World University Championship Cycling (WUCC) hosten in de stad, samen met andere partijen. Dit past volgens het college in de ambitie om in 2020 de Gelderse Sport- en Beweegstad te zijn.

Het evenement werd in 2018 in het Portugese Braga gehouden.

Studenten

Het World University Championship Cycling is een tweejaarlijks erkend topsportevenement voor de beste studerende wielrenners en mountainbikers ter wereld. Een week lang strijden zij in diverse disciplines om het eremetaal. ‘Als studentenstad zit sport en bewegen voor studenten in ons sportief DNA verweven,’ laat het college weten. ‘Door het WUCC in Nijmegen te hosten beogen we enerzijds de wielersport te versterken en Nijmegenaren - en in het bijzonder studenten - in beweging te krijgen. Anderzijds beogen we een unieke leeromgeving te bieden om sportief, bestuurlijk en organisatietalent verder te ontplooien. Daarnaast beogen we Nijmegen te profileren als aantrekkelijke stad waar het prettig studeren is.’ Het evenement werd in 2018 in het Portugese Braga gehouden.

Springplank

‘Sportief gezien is de WUCC een bewezen springplank geweest voor een internationale profwielercarrière,’ meent het college. ‘De praktijk leert ons dat diverse bestuursleden doorstromen naar een bestuurlijke rol bij een evenementenorganisatie of sportvereniging. Ook op organisatorisch gebied zullen honderden studenten van de sportinstituten van ROC en HAN worden ingezet om ervaring op te doen met het organiseren van een evenement.’

Side events

Met het WUCC bovenop vaste sport- en beweegevenementen als de Zevenheuvelenloop, Marikenloop en de Vierdaagse gaat Nijmegen in 2020 voor de status van Gelderse Sport- en Beweegstad. Daarnaast zijn er verschillende zogenaamde 'side events'. Het WUCC wordt onderdeel van een internationaal sportcongres dat de Radboud Universiteit samen met de HAN en gemeente Nijmegen organiseert. Als side event zal er daarnaast gedurende het evenement een bedrijvenbeurs worden georganiseerd waar studenten kennis kunnen maken met de arbeidsmarkt. ‘Studenten van de HAN/ROC beogen via allerlei side events ook mensen met een beperking, alleenstaande ouderen en jeugd letterlijk of figuurlijk in beweging te krijgen,’ schrijft het college. ‘Daarmee tonen studenten het sociale hart van Nijmegen en tonen zij aan dat Nijmegen niet alleen qua titel de Gelderse Sport en Beweegstad is, maar juist omdat wij sport en bewegen voor iedereen mogelijk maken. Voor jong en oud, met of zonder beperking en student of werkend.’

Bijdrage

Aan de provincie Gelderland is een financiële bijdrage gevraagd van 50.000 euro. Mocht de provincie besluiten geen bijdrage te leveren, dan betekent dit een versobering van het evenement. Nijmegen draagt zelf maximaal 30.000 euro bij. De gemeenteraad moet nog met het voorstel akkoord gaan.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}