‘Nimweegs’ oudste schoenenfabriek heropent haar deuren

‘Nimweegs’ oudste schoenenfabriek heropent haar deuren

NIJMEGEN – De renovatie van de voormalige NIMCO-schoenenfabriek aan de Nijmeegse Tooropstraat wordt vrijdagmiddag feestelijk afgesloten. Het pand zal geopend worden door de familie Krol, Burgemeester Bruls en Nijmeegse Annie. 

Cultureel erfgoed

Het pand aan de Tooropstraat in Nijmegen dateert van 1907 en in 1920 vestigde Jan Verschuur, de oprichter van NIMCO, er zijn schoenenfabriek. Tot 1971 werden hier jaarlijkse tienduizenden paren schoenen gemaakt. De productie verdween daarna weliswaar uit Nijmegen, maar het hoofdbureau bleef in Berg en Dal gevestigd. Met de renovatie van het pand wil het Nijmeegse familiebedrijf het cultureel erfgoed teruggeven aan de bewoners van de buurt.

Het pand

De voorgevels, die dateren uit 1907 en jarenlang verborgen zaten achter een nieuwe gevel, zijn in slechts acht maanden in originele staat hersteld. De Coop en schoenenwinkel Het Looppunt zitten nu in het pand gevestigd. Daarnaast is er in het pand ruimte gemaakt voor 15 woningen, om jongeren die begeleiding nodig hebben bij zelfstandig wonen te huisvesten.

Ook investeerden zij in de verduurzaming van het pand. Een belangrijke randvoorwaarde was de eis dat deze investeringen zichzelf terug dienen te verdienen zonder bijdrage van de bewoners. Het pand voorziet nu in haar eigen energiebehoefte doormiddel van zonnepanelen en warmtepompen. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}