Nog een beetje geld nodig voor Kaaisjouwer

Nog een beetje geld nodig voor Kaaisjouwer

NIJMEGEN – Ja, het is zeker. De Kaaisjouwer komt er. “De vergunningen zijn rond, en het beeld wordt nu gegoten in de Vasim,” aldus Gerard Alofs, voorzitter van de stichting achter het beeld dat op de oostelijke Waalkade komt te staan, recht tegenover museum De Bastei.

Doneren

Het beeld wordt op 4 september symbolisch overgedragen aan de gemeente Nijmegen. Toch is er nog geld nodig. Er is weliswaar al ruim 90.000 euro verzameld, maar daar moet nog ongeveer 10.000 euro bij komen. Alofs roeps daarom Nijmegenaren op om te doneren. “Elke euro is van harte welkom.” Als het resterende bedrag niet wordt opgehaald, moeten de stichting en kunstenares het bijleggen.

Laden en lossen

Kaaisjouwers losten en laadden tot de komst van de Waalbrug in 1936 schepen aan de Waalkade. Dit beroep bestond overal waar schepen aanlegden, maar de naam Kaaisjouwer werd alleen in Nijmegen gebruikt.

Beluister hier het interview met Gerard Alofs. Tekst gaat daaronder verder:

Het beeld is een eerbetoon aan deze groep mensen. Alofs: “Er werd op ze neergekeken. Hun beroep was het minste van het minste. Maar ze hebben bijgedragen aan de welvaart van de stad. We willen ze de erkenning geven die ze verdienen.”

Aluminium

Het wordt een drie meter hoog beeld, opvallend genoeg uitgevoerd in aluminium. Daarvoor is gekozen vanwege de nabijheid van de rivier. Alofs: “Het aluminium gaat een spel aan met het water. En als het mistig is, krijg je weer een heel ander effect.” De foto bij dit artikel toont het beeld gedurende het maakproces.

Opvallend is dat de coronacrisis het project niet heeft vertraagd, maar juist versneld. Het onderwijs kwam stil te liggen, en daardoor had kunstenares Margriet Hovens meer tijd.

Doneren voor de Nijmeegse Kaaisjouwer kan via deze website.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}