Nu geen lokale experimenten tegen corona in Gelderland-Zuid

Nu geen lokale experimenten tegen corona in Gelderland-Zuid

REGIO – De maatregelen die het kabinet vorige week aankondigde, zijn omgezet in een noodverordening die vanaf maandag geldt in de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Veiligheidsvoorszitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls kiest daarbij nu niet voor een lokaal experiment zoals bijvoorbeeld een mondkapjesplicht.

Lokale maatregelen

Bruls liet vorige week weten blij te zijn dat veiligheidsregio’s lokale maatregelen mogen nemen om virusbrandhaarden onder controle te krijgen. Toen was echter ook al de verwachting dat zulke lokale maatregelen niet meteen in Gelderland-Zuid aan de orde zouden zijn, omdat de het aantal besmettingen in onze regio minder snel stijgt dan in Amsterdam en Rotterdam.

Nu zegt Bruls: “Als veiligheidsregio’s worden we door het kabinet gesteund om onze bevoegdheden in te zetten om het coronavirus onder controle te krijgen. We gaan hier zorgvuldig mee om en nemen, daar waar nodig, passende lokale en regionale maatregelen.”

Introductie voor studenten

De nieuwe kabinetsmaatregelen gaan onder meer over de introductieactiviteiten voor nieuwe studenten. Fysieke activiteiten zijn alleen toegestaan als ze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Verder mag er daarbij geen alcohol worden gedronken, en na 22.00u mag er sowieso niets worden georganiseerd.

De Radboud Universiteit was al van plan een groot deel van de introductie activiteiten online te laten plaatsvinden. De universiteit komt komende dagen met een nieuwe mededeling over mogelijke fysieke activiteiten. De introductie van de Hogeschool Arnhem Nijmegen is in z’n geheel online.

Andere maatregelen hebben betrekking op horeca en reizen. Horecabezoek mag vanaf nu alleen met reservering, en alle bezoekers moeten hun naam en contactgegevens registreren. Reizigers uit risicogebieden moeten zich laten testen en gaan twee weken in quarantaine.

Basisregels

Veiligheidsregiovoorzitter Bruls wijst nog maar eens op de basisregels, die niet veranderd zijn: “Duidelijk is dat het virus nog lang niet weg is en in sommige regio’s neemt het aantal besmettingen weer te snel toe. Niemand wil terug naar overvolle ic’s of landelijke lockdownmaatregelen. We roepen iedereen, jong en oud, dan ook op om zelf verantwoordelijkheid te nemen, niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor de ander die je kunt besmetten. Houd je aan de 1,5 meter afstand, volg de hygiënemaatregelen, vermijd drukte, en bij klachten: blijf thuis en laat je testen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}