Ondernemers fitness rond Malden: 'Laco krijgt ongeoorloofde staatssteun'

Ondernemers fitness rond Malden: 'Laco krijgt ongeoorloofde staatssteun'

HEUMEN – De gemeente Heumen levert ongeoorloofde staatssteun aan Laco, vinden ondernemers van andere fitnessscholen in de directe regio. Door de huur die Laco gaat betalen voor de nieuwe Veldschuur in Malden en de subsidie voor de exploitatie worden er onrealistische tarieven gevraagd, vindt men.

Algemeen belang

De gemeente meent het algemeen belang te dienen met haar steun aan het in stand houden van de Veldschuur. "Maar er komt een fitnessruimte en ruimte voor een fysiotherapiepraktijk in," zegt Rob Wijnhoven van Lierdal Sportcenter. "Dat zijn commerciële activiteiten. Wij van de sportbranche vinden dat dat losgekoppeld moet worden. Geef die ruimte voor de fitness aan een theatervereniging of een muziekvereniging. Dan dien je het algemeen belang wel."

Tekst gaat verder onder de video.

Concurrentie

Het gaat Wijnhoven niet om het feit dát er concurrentie is. "We delen deze zorg met andere ondernemers zoals Sportpiazza en Feel Good Sports. Het is niet erg als er een nieuwe sportschool komt, dan gaan er gewoon meer mensen sporten. Maar de tarieven die Laco kan heffen voor een volledig lidmaatschap waarmee je onbeperkt kunt fitnessen én zwemmen zijn niet reëel. En daar komen dan vooral veel mensen uit Nijmegen op af, omdat het hier zo goedkoop is. De gemeente houdt dit met haar bijdrage en de onrealistische huurprijs in stand. Wij kunnen niet concurreren met een concurrent die een hoop subsidie krijgt. Er wordt een huursom geheven van 260.000 euro per jaar," vertelt Wijnhoven, "terwijl er een exploitatievergoeding is van 280.000 euro per jaar. Voor een gebouw van 12 miljoen euro krijgt Laco 20.000 euro per jaar mee, en daarbij betaalt de gemeente ook nog eens extra voor onderhoudswerkzaamheden. Als een normaal bedrijf een gebouw zou neerzetten voor 12 miljoen euro, dan is dat niet voor 260.000 euro te huur, maar eerder voor 800.000 euro per jaar. Eigenlijk zou de huur drie keer zo hoog moeten zijn, en de exploitatievergoeding ook. Dan weten de burgers van Heumen pas wat ze eigenlijk kwijt zijn aan dat zwembad."

Onderzoek

"De gemeente Heumen ontkent dat het om staatssteun gaat. Dan moet je als eerste aankloppen bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM), en dat heb ik gedaan. Als die zegt dat het wél staatssteun is, gaat de Europese Commissie het onderzoeken." Die Europese Commissie moet deze zaak eigenlijk beoordelen, vindt Wijnhoven. "Naast de bedragen die vastgelegd zijn voor de toekomst, klopt ook de aanbesteding niet. Ze bouwen zelf een nieuw sportcomplex, en dat wordt automatisch vergund aan Laco. Zonder openbare aanbesteding. De Europese regels dicteren iets anders." Wijnhoven hoopt dat de gemeenteraad van Heumen voor een eventuele uitspraak van de Europese Commissie al tot inkeer komt.

"Gaat erg ver"

Leo Jansen, fractievoorzitter van Democraten Gemeente Heumen, dat tijdens de vorige collegeperiode toen de afspraken met Laco gemaakt werden, onderdeel uitmaakte van de coalitie, reageert terughoudend: "Staatssteun gaat me wel heel erg ver. We hebben dat gebouw neergezet en dat heeft een bepaalde kapitaallast, en die wordt doorbelast naar degene die het gaat exploiteren. Ik geloof nog niet direct in oneerlijke concurrentie. Ik weet bijna zeker dat ons vorige college hier met alle aandacht aan gewerkt heeft. We gaan in de komende periode overleggen met het huidige college hierover. Als blijkt dat het wel om ongeoorloofde staatssteun gaat, dan zal dat gerepareerd moeten worden. Laco zal dan de keuze moeten maken of ze hun activiteiten in het gebouw behouden met minder exploitatiesubsidie of ermee te stoppen. Ik geloof niet dat in het laatste geval de Veldschuur leeg komt te staan. Er zullen voldoende opties zijn voor exploitatie."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}