Onderzoek RU: lichaam kan zelf malariaparasiet bestrijden

Onderzoek RU: lichaam kan zelf malariaparasiet bestrijden

NIJMEGEN – Het menselijk immuunsysteem kan zelf de parasiet die malaria veroorzaakt bestrijden. De parasiet verspreidt zich via muggen van mens tot mens en vestigt zich in menselijke rode bloedcellen. Studentenwebsite ANS haalt een onderzoek van de RU aan, waaruit dit blijkt.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben een afweermethode van het immuunsysteem tegen malaria ontdekt. In sommige gevallen zorgt deze afweermethode ervoor dat een besmet persoon de parasiet niet door kan geven aan muggen.

Eiwitherkenning door witte bloedcellen

Tot voor kort werd aangenomen dat de parasiet beschermd was tegen de afweer van het menselijke immuunsysteem wanneer hij in een rode bloedcel zit. In het onderzoek zijn echter specifieke eiwitten gevonden die enkel op het oppervlak van rode bloedcellen waar de parasiet zit tot expressie komen. Witte bloedcellen uit het immuunsysteem kunnen deze eiwitten herkennen en daardoor de geïnfecteerde cellen met parasiet uitschakelen.

Versterking eigen afweer

Het principe van eiwitherkenning door witte bloedcellen wordt voor veel vormen van vaccinaties gebruikt. Het was volgens de onderzoekers niet bekend dat malaria ook op deze manier bestreden zou kunnen worden. 'Mensen kunnen in sommige gevallen de parasiet blijkbaar zelf bestrijden', vertelt malariaonderzoeker Teun Bousema tegen ANS. 'We hebben dus iets gevonden wat in de natuur al werkt. Nu is het de bedoeling dat we dit kunnen versterken zodat malaria wereldwijd bestreden kan worden,' stelt Bousema.

Het ontwikkelen van een vaccin zou een meer permanente oplossing zijn. Op dit moment bestaat dat nog niet. Het Radboudonderzoek duurde jaren en Bousema voorspelt dat het ook nog vele jaren zal duren voordat een malariavaccin ontwikkeld is. Jaarlijks sterven wereldwijd zo’n 450.000 mensen aan malaria en raken rond 200 miljoen mensen ermee besmet.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}